2010 slágere lehet eBookot letölteni

Legalábbis ott, ahol van/lesz iPad. Egyre több felmérés készül ugyanis arról, hogy az iPad megjelenése óta egyre jelentősebb mértékben ugrik meg az eBookok torrentoldalakról való beszerzése.

A TorrentFreak egy érdekes bejegyzése szerint bár a 10 jelenleg legkelendőbb eBook közül egyik sem szerezhető be nyilvános torrent oldalról, de a 10 legkelendőbb papír alapú könyvből 6-nak az eBook verziója elérhető BitTorrent alkalmazással, ráadásul ezek letöltése az iPad megjelenése óta emelkedik. Na persze minden relatív. A számok szerint pl. David Allen “Getting Things Done” c. könyvéből az iPad megjelenése előtt napi átlag 277 darabot töltöttek le, az iPad megjelenése után pedig 435-öt. Nos, ez a szám azért annyira nem félelmetes, mint mondjuk Lady Gaga dalainak százezres letöltései.

Ennek ellenére rendkívül fontos a jelenség. Bár eddig is voltak – nem is kevés – eBook olvasók (mobil telefonokról és egyéb kütyükről nem is beszélve), azonban úgy fest az Apple termékei valamiért kultikus termékekké fognak válni, ami a fogyasztói szokásokra is erősen rányomja a bélyegét.

A könyvek esetében azért vannak fenntartásaim az online kalózkodás erejét tekintve. Egyáltalán nem lebecsülve például a magyarok angol nyelvtudását, de valószínűleg léptékekkel kevesebben akarnak majd angol könyvet letölteni, hogy elolvassák őket fizetés nélkül, mivel ez lényegesebb nehéz “intellektuális élmény”, mint például egy dal meghallgatása, vagy egy prózai értelemben nem nagy kihívást jelentő mozifilmet.

Így az eBookok piaca és az ezen alakuló kalózkodás tendenciái egyelőre sajátosan fognak alakulni, legalábbis a szórakoztatóiparhoz viszonyítva.

Update#1: Hát nem is meglepő, hogy a holland BREIN máris ráállt az eBookokkal való kalózkodás megfigyelésére.

One thought on “2010 slágere lehet eBookot letölteni”

 1. Dani says:

  Hála a bloggernek, már megint elvesztettem a 10 perc alatt begépelt kommentemet, most meg rohannom kell, úgyhogy csak gyorsan:

  -Érdekes, hogy mostanában nagyon sokfelől hallom azt, hogy a következő nagy kalózkodási hullámot az ebookok piacán várják

  – Szerintem ez csak ideig-óráig multikulti probléma, nemsokára jönnek a magyar ebookok, a hangoskönyvek már ma százszor népszerűbbek, mint 3-4 éve

  – ez egy nagyon érdekes mondatod: "…legalábbis a szórakoztatóiparhoz viszonyítva." ugyanis nem tudom, hogy nálunk mennyire van ez így, de nyugaton(Ámérika, Franciaország amit én ismerek) a könyvpiac nem csak követi a médiaipar trendjeit, de része a szórakoztatóiparnak.

  Gondolok arra pl. hogy mozi-dvd-HBO-tv lánchoz hasonlóan drága
  keménykötés-puhatkötés-közben audiobook-a végén meg olcsóbb kiadás-ban kerülnek piacra a könyvek vagy arra, hogy a könyvkiadás is elkezdett beilleszkedni abba a rendszerbe, amit Hollywood kitalált (milyen időszakban adsz ki milyen könyvet, egyszerre jön ki a filmadaptációval, számítógépesjátékkal, cd-vel a könyv), stb.

  Ugyan állítólag egyre kevesebbet olvasunk, de én meg vagyok arról győződve, hogy a fogyasztói odlalról is igaz ez, tehát a szórakoztatóipari trendeket követi a könyvpiac is.

  – David Allen GTD-je egy nagyon jó könyv, én sokkal hatékonyabban működök, mióta elolvastam, ajánlom mindenkinek, a videomegosztó site-okon fent van egy csomó David Allen szeminárium kóstolónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük