Legális lenne a fájlcserélés Spanyolországban?

Ugyan eredendően az angol hírt olvastam, szemlátomást az Index is rálelt az anyagra (én pedig köszönöm Marcinak a figyelemfelkeltést, ugyanis az elmúlt 1-2 napban nem olvastam a portált), és magyarul is közölték, hogy „Egy barcelonai bíróság elutasította a torrentoldal bezárását, fenntartójának tevékenységét pedig a hatályos törvények által nem büntethetőnek ítélte” (Index).

A hír lényege, hogy a kizárólag – elsősorban eDonkey és nem BitTorrent (bár ennek különösebb jelentősége ezen a ponton nincs) – linkeket felkínáló oldal az elektronikus kereskedelmi jogból ismert egyszerű továbbítás (mere conduit) védelmét élvezi. Természetesen teljesen más lenne a helyzet, ha például tartalmakat, akár csak az adott fájlok elérési útvonalát rögzítették volna trackeren, mivel ez, legalábbis Európa más részein, már elegendő a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel joga megsértésének a megállapításához. Sajnos nem vagyok viszont a spanyol jog szakavatott ismerője, ugyanis érdemes lenne végignézni, mennyiben „nem elég szigorú” a spanyol szerzői jogi törvény (ahogy legalábbis az Index fogalmazott), ugyanis a nemzeti jogalkotás természetesen rendelkezhet egyedi vonásokkal, habár az uniós harmonizált jog fényében ez elég szűk mozgásteret jelent.

Valószínűleg ilyen eltérés, hogy Spanyolországban – az írások szerint – a szerzői jogsértés megállapításának elengedhetetlen feltétele, hogy abból az elkövetőnek haszna származzék. (Ilyen kérdésekről egyébként az uniós irányelvek nem szólnak, tehát e ponton igenis lehet nemzeti egyediség.) Ez a konkrét jogesetben fel sem merült, mivel se reklámokat nem tartalmazott az oldal, se nem kötötték az oldal használatát fizetéshez.

Érdekes lenne egyébként mindezek fényében egy The Pirate Bay-jel vagy hasonló oldallal szemben indított perről is hallani. Az valószínűleg más eredménnyel zárulna, habár a The Pirate Bay esetén az új, mágnes link alapú szolgáltatásnak már az a lényege, hogy semmilyen adatot nem tárol a TPB szervereken.

Update #1: Az ítélet spanyol nyelven elérhető itt. Hasznos anyag azoknak, akik beszélnek spanyol nyelven: itt. És a biztonság kedvéért még egy angol hír itt.

Update #2: És akkor akár jöhet is a fekete leves. Egy héttel a spanyol bíróság ítéletének meghozatalát követően jött a hír, hogy a spanyol kormány jóváhagyta annak az előterjesztésnek a szövegét, ami szerint a jogellenes forrásokat hozzáférhetővé tevő oldalak bezárása (parlamenti jóváhagyás esetén) immáron realitássá válnék. Az ezzel kapcsolatos híradás spanyol nyelven elérhető: itt. Érdemes lesz tehát követni a híradásokat, mert lehet, hogy a fenti spanyol ítélet nem sokáig lesz irányadó „precedens” a napos félszigeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük