Online zeneboltok Magyarországon

Ha valaki még emlékszik a január 29-ei bejegyzésre, akkor az örömmel fogja olvasni Hancu újabb írását, ami az Indexen megtekinthető. Nagyon egyszerűsített formában, de gyakorlatilag tökéletesen bemutatja, hogy milyen feltételek és következmények mellett lehetne online zeneboltot nyitni Magyarországon. Bár nagyon helyesen jelzi, hogy számításai csak feltételezéseken alapulnak, valószínűleg a trend akkor is kivehető belőle. Már csak az a kérdés, hogy, amint azt Dani a január 29-ei bejegyzésnél kommentben jelezte: idén lesz iTunes hazánkban is. Kíváncsi leszek, nálunk hány forintos dalokat fognak felkínálni. (Annál is inkább, mert bár Hancu csak 0.99 és 1.29$-os dalokat említ, ennél jelenleg differenciáltabb az iTunes árskálája.)

One thought on “Online zeneboltok Magyarországon”

 1. Dani says:

  nem sokkal differenciáltabb, van még egy 69 centes kategória.

  Az elgondolás mindíg az volt, hogy az albumok árában legyen szabadsága a kiadóknak(tipikusan 9.99 dollár egy lemez, de gyakoriak a 7.99 – 12.99 árban mozgó albumok is), a számok, meg kerüljenek egységesen 99 centbe, de aztán bevezették a DRM mentes itunes plust, ami 1.29-be került, a Universal elkezdett agresszívan lobbizni rugalmasabb árakért, majd egy jópár hónapra ki is szállt az egyész NBC-Universal konzorcium. A békekötés eredménye, hogy minden szám drm mentes lett és bevezettek egy 69 centes árkategóriát is.

  Már mondtam, hogy nem az a kérdés, hogy hány forint lesz, hanem hogy hány euro cent, mivel nem magyar itunes lesz, hanem páneurópai és akkor valószínűleg euro-ban lesz minden ár megadva.

  Gyanítom, hogy ugyanannyi lesz, mint amerikában, csak nem dollár centben, hanem euro centben, de ez még kérdéses, mert Angliában jóval drágább minden online zene(az itunes is) és nem nagyon akarnak engedni ebből a kiadók.

  Amúgy régen érdekel, de eddignem sikerült eddig kiderítenem, hogy mi az oka annak, hogy Angliában ennyivel drágább az online zene, ha gyakorlatilag ugyanazok a nagy kiadók vannak az összes európai piacon, ráadásul az EMI még angol is. Mert mondjuk Dániában se olcsó az online zene, de csak a korona-euro átváltás miatt kerül pár centtel többe egy-egy szám.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük