A fájlcserélés negyedik generációjának árnyékában

Németh Lászlóval, egyik legaktívabb fájlcserélős vitapartneremmel és kollégámmal épp egy új tanulmányt készítünk elő a P2P technológiák esetleges új, negyedik generációjának az evolúciójáról. Ez a gondolat egyelőre friss ahhoz, hogy valóban kész tényként kezeljük, de kétségtelenül mutatkoznak ennek jelei. Az egyik ezzel kapcsolatos fontos fejlemény a The Pirate Bay trackereinek lekapcsolása volt tavaly novemberben. A TPB azóta a „mágneslinkek” („magnet link”) segítségével igyekszik a torrentezés vérvonalában maradni. Egyelőre még a mélyére akarunk nézni, hogy ez 4. generáció-e, vagy sem, bár nem túl erősek emellett az érvek. Ezen felül azonban a P2PTV szolgáltatások is egyre erőteljesebb fogyasztói bázisra tesznek szert. Ennek forradalmi hatásai már nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot. De erről egyelőre ennyit.

A mai bejegyzést azonban egy ezzel kapcsolatos friss hírnek szentelem. A TorrentFreak friss bejegyzése szerint ugyanis a FrostWire, egy Gnutella protokollt használó P2P szolgáltatás, új szolgáltatás keretében torrentfájlokat is hozzáférhetővé kíván tenni, egyúttal (mintegy upgraded jellegzetességként) valamennyi – a fogyasztó által letöltött – torrentfájl adatait egy megosztott mappában kívánja tárolni.

Ennek eredményeként, amennyiben egy trackert lekapcsolnának, a FrostWire használói saját megosztott mappáikban továbbra is elérhetőként tartanák az adott tartalmakat, így mintegy örökké életben tartva az adott torrentet (na persze, ha ez egyáltalán a gyakorlatban lehetséges – hiszen könnyen lehet, hogy a letöltött tartalmat egy idő után mindenki letörli a gépéről, forrás híján pedig nagyon nem lesz mit és kitől letölteni).

A rendszer legnagyobb előnye, hogy a letöltés gyorsaságát tovább növelheti. Ezzel együtt igen komoly veszélyeket rejthet magában, ha valaki ilyen oldalakról igyekszik fájlokat beszerezni. A Gnutella, és a legtöbb, hozzá hasonló 2. generációs szolgáltató ugyanis híres (volt) a rajtuk keringő fake fájlokról. Ez valószínűleg ebben az esetben is így lesz. És míg a torrent portálokat üzemeltető csoportok rendszerint nagyon kényesen ügyeltek a hamis fájlok kiszűrésére, ez egy ilyen nyílt fájlmegosztási rendszer esetén gyakorlatilag lehetetlen lesz.

Hogy a jog mit szól majd ehhez? Egyelőre nem tanulmányoztam érdemben a szolgáltatást, a letöltés minőségét, sebességét, a kliens szolgáltatást (amely iPod kompatibilisnek nevezi magát), de első ránézésre semmi újdonságot nem látok jogilag ahhoz képest, mint amit eddig ismertünk a 2. generációról, így a felelősségre vonás egyelőre könnyen elképzelhetőnek tűnik. De majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

One thought on “A fájlcserélés negyedik generációjának árnyékában”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük