Fake Drake avagy a mesterséges intelligencia és a rap találkozása

Nem, sajnos nem én vagyok ennyire kreatív a címválasztással. A „Fake Drake & The Weeknd Song” címet a Billboard adta egy cikkének, de annyira aranyos – és vélhetően nem jogvédett -, hogy tiszteletadás formájában én is felhasználom azt. Ám a lényeg – újabb apró hír a generatív AI és szerzői jog világából: milliós nézettséget (és hallgatottságot) hozott Ghostwriternek (érdekes TikTokker név, de lehetett volna találóbb is) egy két perces dal, amelyben Drake és The Weeknd hangjait imitáló ének és zenei aláfestés hallható – mesterséges intelligencia által előállítva.

Gyorsan pontosítás: amit egyelőre nem tudunk, az az, hogy felvételből pontosan mennyi a generatív AI szülötte, és – ha van ilyen – pontosan hol csatlakozott mindehhez az ember. Amit viszont biztosan tudunk, az az, hogy a felvétel néhány napja – az április 15-ei hétvégén – vált virálissá, néhány nap alatt százezres és milliós nézettséget/hallgatottságot hozva a különböző streaming platformokon, és hétfőn/kedden nagyjából már el is tűnt a streaming platformokról. (Egyelőre nem került megerősítésre, hogy egyedi eltávolítás iránti kérelem miatt vagy „csak úgy” leszedték a szolgáltatók.) A dal pozitív és negatív fogyasztói reakciókat is szült. Sokan úgy gondolták, hogy Drake se tudott volna jobbat, mások kevésbé találták helyes ötletnek a „mesterséges zenét”. Különösen a zeneipar és leginkább Drake kiadója, a UMG látja azonban úgy, hogy az ilyen tartalmak az emberi kreativitás ellen hatnak.

A hírrel kapcsolatos legfontosabb nehézséget talán az jelenti, hogy nem ismerjük a konkrét technológiai hátteret, amivel a felvételt Ghostwriter készítette. Így nagyon is nehéz annak megítélése, amit a UMG határozottan állít. Egészen pontosan:

“With that said, however, the training of generative AI using our artists’ music (which represents both a breach of our agreements and a violation of copyright law) as well as the availability of infringing content created with generative AI on DSPs, begs the question as to which side of history all stakeholders in the music ecosystem want to be on: the side of artists, fans and human creative expression, or on the side of deep fakes, fraud and denying artists their due compensation. These instances demonstrate why platforms have a fundamental legal and ethical responsibility to prevent the use of their services in ways that harm artists. We’re encouraged by the engagement of our platform partners on these issues–as they recognize they need to be part of the solution.”

Személy szerint nem vagyok arról meggyőződve, hogy a szerzői jogsértés aggálymentesen megállapítható lenne. A generatív AI gépi tanulása ugyanis nem szükségképpen teszi szükségessé a jogvédett tartalmak „felhasználását”. Ezt csak a technika alapos elemzésével lehetne megállapítani.

A fenti idézetnek van azonban egy másik NAGYON izgalmas részlete. Eszerint ugyanis az UMG elég kemény szavakkal a felvételt elérhetővé tevő platformok vállára tolná a „felelősséget” az AI tartalmak kiszűrését illetően. Félretéve azt a problémát, hogy egyáltalán biztos, hogy jogellenes egy ilyen felvétel, jelenleg nincs olyan kötelezettsége a platformoknak, amelyek a generatív tartalmak szűrését kötelezővé tenné. Nagyon is izgalmas a gondolat, hogy milyen alapon, kinek a jogait védve, és kiknek az érdekeit csorbítva kerülhetne sor a generatív tartalmak blokkolására.

Végül – természetesen – nem tekinthetünk el annak megemlítésétől, hogy vajon az ilyen tartalmak készítése és elérhetővé tétele kulturális szempontból helyes-e. Valóban ilyen tartalmakra van-e szüksége az embereknek? (Hozzátéve, hogy nem kívánok prejudikálni. Igenis van, akinek ez a konkrét dal is nagyon tetszett.)

Mindent egybevetve, ez a hír is „csak” egy a generatív AI viharos életéről, hasonlókról sokat fogunk még hallani.

A legfontosabb sajtóanyagokat lásd itt: Billboard; Variety; Telex; Guardian. Ja, és a mai nap reggelén még a Petőfi Rádióban is adtam egy interjút ezzel kapcsolatban.