Közkincs 2023

A szerzői jogi oltalom szempontjából mindig érdekes fordulópont az adott év január 1. napja, mivel a szerző halálát követő hetven éves védelmi idő ezzel az időponttal jár le. 2023. január elsejével az 1952-ben elhunyt szerzők művei váltak közkinccsé, a korábbi évekhez hasonlóan ezekből az alkotásokból válogattunk idén is, a teljesség igénye nélkül.

2022-ben relatíve kevesebb olyan mű védelmi ideje járt le, amelyek világszinten is ismertek voltak – talán az Alan Alexander Milne tollából származó és Ernest H. Shepard által illusztrált Micimackó volt a „legnagyobb név” –,  idén ugyanakkor sok, meghatározó jelentőségű mű került közkincsbe.

A Pál utcai fiúk – Wikipédia

Forrás: hu.wikipedia.org

Hazai szempontból kétségtelenül a legkiemelkedőbb Molnár Ferenc, akinek A Pál utcai fiúk, Az éhes város és az Egy haditudósító emlékei című prózai munkái, az Egy, kettő, három, a Liliom és Az ördög  című színpadi művei mellett minden más alkotása is közkincs részét képezi már. Ugyanakkor szintén említést érdemel Kempelen Béla író, újságíró (A magyar nemes családok címerei, Magyar főrangú családok) és Kende Géza festő is, utóbbi alkotásaiból ezen a linken elérhető egy szerény gyűjtés is. A zene területén Szerémi Gusztáv alkotásai (itt pl. elérhető egy hegedűkoncertje), míg az építészet tekintetében Borsos József (debreceni köztemető, a debreceni rendőrszékház, Ary-villa, szegedi Honvéd téren álló templom) és Vidor Emil tervei (palatinus házak, Egger villa, Schwarz villa, Apponyi-ház, Rosenfeld-ház) váltak szabadon felhasználhatóvá.

Palatinus házak az 1910-es évekből

Vidor Emil: Palatinus házak (forrás:hu.wikipedia.org)

Nemzetközi kitekintésben ki kell emelni a német Waldemar Bonsels-t, akinek a Maja, a méhecske című mesét köszönhetjük; a francia szürrealisztika kiemelkedő költőjének, Paul Éluard-nak a költeményeit (Liberté, Le Phénix, La Vie immédiate); a norvég Knut Hamsun-t (pl. Éhség, Áldott anyaföld, Pán) és a mexikói Mariano Azuela-t (Los de abajo, Las tribulaciones de una familia decente, La mujer domada). Emellett érdemes megemlíteni, hogy immár minden, Doyle tollából származó Sherlock Holmes történet – kiegészülve A fátyolos albérlővel és A shoscombe-i kripta esetével – közkincsbe tartozik (a Netflix-en debütáló Enola Holmes sorozatnak volt is egy jogvitája Doyle örököseivel arről, hogy Sherlock Holmes karaktere pontosan milyen terjedelemben is élvez jogi védelmet, ha egyes regények már a közkincs részét képezik, egyes részei viszont nem). Szintén fontos, hogy Ernest Hemingway Férfiak nők nélkül [Men Without Women], és Agatha Christie A titokzatos Négyes [The Big Four] című munkája egyaránt szabadon felhasználhatóvá vált.

A cinematográfia területéről is egyre több mű kerül évről-évre közkincsbe, idén a filmtörténeti jelentőségű Metropolis (1927, Fritz Lang), és A titokzatos lakó [The Lodger: A Story of the London Fog] (1927, Alfred Hitchcock) is szabadon felhasználhatóvá vált. Ebben a körben említést érdemel még a Szárnyak [Wings] című film is (1927, William A. Wellman), amely híres kameramunkájával szintén maradandót alkotott.

A 2023-mal közkincsbe kerülő művekről még a Wikipedia-n lehet egy nagyobb hangvételű összefoglalót találni, de szokás szerint az SZTNH is közzétett egy gyűjtést.

A bejegyzés borítóképe az events.cornell.edu oldalról származik.