Részleges búcsú a blogtól

13 éve – 2009-ben – ilyentájt, egy karácsonyi séta alkalmával fogant meg a gondolat a fejemben, hogy az első (angol) szerzői jogi törvény 300. évfordulója alkalmából blogot indítok. 13 év után eljött az ideje, hogy háttérbe vonuljak a Copy21 vezetéséből. Néhány személyes gondolatot hadd gyűjtsek csokorba ennek apropóján.

Először is: nagyon hálás vagyok a blog olvasóinak (akik egy része vélhetően hosszú ideje követ minket, egy másik részét egy-egy érdekes hír ragadta meg); a bloggertársaknak (az idők folyamán egy tucatnál több, de kettőnél kevesebben fordultak meg szerzői minőségben az oldalon) és a vendég-bloggereknek (az ő számukat meg se tudom saccolni). Jómagam közel 1600 bejegyzést tettem ki ennyi idő alatt, a blog pedig összesen közel 1900-at. A megjelentetett anyagaink egy jelentős része rövidhír volt, melyeket jogesetelemzések, konferencia-beszámolók, mélyebb elemzések, cikkajánlók, szakvélemények és jogszabályok ismertetései, interjúk és a COVID mellékzöngéjeként az IPHétfők podcastra vonatkozó felvezetők egészítettek ki szép számban. Voltak nagyon népszerű anyagaink (ki ne emlékezne Schmitt Pál plágium ügyére?), tematikus éveink (nagyon élveztem a 2019-es Leonardo da Vinci emlékévet, de a 2020-as mesterséges intelligencia évünk is meghatározó volt – az MI grafika a „blogon is ragadt”), számos írásunk a jogirodalomban, OTDK és szakdolgozatokban is feltűnt hivatkozott forrásként, és persze rengeteg anyagunk inkább csak egy korszak lenyomatát adja, így nem szültek sokak fölébe eljutó hype-ot.

Mi jön ezután? A blog nem fog megszűnni! Ez a legfontosabb. A vezetést Harkai István veszi át tőlem. Én is maradok a blog közelében, több okból is. Az IPHétfők podcastot havi rendszerességgel szeretném fenntartani, mert izgalmas a hírekről „beszélni”, sok esetben interjúk mentén pedig beszélgetni. Ezen felül be fog esni egy-egy olyan írás tőlem, amelyet indokoltnak látok megosztani. Ám „rendszerességet” nem kapcsolnék mindehhez. Az anyagaim jönnek, amikor jönnek. És persze ott a Copy21 blogshop, amit a jövőben is szervezni fogunk – már csak ezért sem engedhetjük el a brandet. Bízok abban, hogy a bloggertársak továbbra is tudnak eseti elemzéseket szállítani, így a jövőben is élő marad, ha nem is kiemelkedő gyakoriságú publikálás mellett a Copy21 blog továbbra is igazodási pont lesz többeknek a szerzői jogi területén.