Mozgalmas hét Lisszabonban

Öt nap alatt négy konferencia/nyári egyetemi előadás. Azért fért bele egy kis pihenés is…

Az utóbbit azonban meghagyom a nem szakmai fórumoknak. Álljon itt egy nagyon rövid összefoglaló arról, hogy mivel telt a július közepe a forró lisszaboni nyárban.

Július 11-én érkeztem, és szinte a reptérről Lisszabon városközpontjába kellett sietnem, ugyanis a Nova Egyetem jogi karának és a Vieira de Almeida ügyvédi irodának a közös szervezésű programján, a WhatNext.Law sorozat NFT-kkel foglalkozó eseményén adtam elő másodmagamban. Előadótársam a világhírű Gulbenkian Múzeum modern művészeti igazgatója, Benjamin Weil volt, akivel az NFT-k és múzeumok egyedi barátságáról beszélgettünk a 60-70, jobbára jogászokból, üzletemberekből és egyetemi hallgatókból álló közönség előtt.

Július 12-én a Nova Egyetemen szerveztük egy hibrid konferenciát a digitális oktatás tárgykörében, ahol kiváló, alkotmányjogi, technikai (platformokkal kapcsolatos), adatvédelmi és szerzői jogi prezentációk hangoztak el. (A jelen lévők között volt Rossana Ducato, Giovanni De Gregorio, Bernd Justin Jütte, Alina Trapova és házigazdánk, Giulia Priora.) Valamennyi kutatás a JIPITEC folyóirat idén év végén megjelenő speciális számába készül. Én a Szegedi Tudományegyetemen idén tavasszal lefolytatott kérdőíves kutatásomról számoltam be, melyben a szerzői jogi tudatosságot és a pandémiás időszak alatt megfigyelhető digitális oktatási gyakorlatokat elemeztem kiváló hallgatóim bevonásával.

Július 13-16. között került sor a Law & Society éves konferenciájára, amelyen számos izgalmas szellemi tulajdonvédelmi panelt ültem végig a légkondimentes szaunatermekben. Sok érdekességet hallhattam az IP és social justice, illetve az empirikus kutatások területén. Július 15-én szerveztünk egy két panelből álló sorozatot, amelyek digitális oktatási és kutatási előadásokat tartalmaztak, ráadásul négy kontinens előadóinak a bevonásával. Carys Craig, Ana Lazarova, Cheryl Foong, Asako Hatanaka mellett jómagam, Giulia és Rossana is előadott.

Illetve július 14-én ismét nyári egyetemi előadást tartottam az Udinei Egyetem fogyasztóvédelmi programja keretében. A hallgatóknak bemutattam az uniós platformszabályozás lényegét (és H2020-as empirikus kutatásaink eredményeit), valamint a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmak szerzői jogi és szabadalmi jogi védelmének lehetőségeit.

És természetesen az egész hét során egymás követték a beszélgetések, szakmai találkozók és közös városnézések. Szép hét volt, de most már jöhet a nyári uborkaszezon!