Konferenciák sűrűjében – hármat egy csapásra

2022. június 23-24. a sűrű napok közé kerül be az emlékeim között. Egyéb – részben személyes – teendőim mellett arra is időt kellett találni, hogy két online és egy személyes jelenlét mellett megtartott konferencián is előadjak. Csak röviden arról, hogy mik is voltak ezek.

Elsőként június 23-án az ATRIP idei kongresszusának első reggeli paneljében adtam elő Giulia Priora kolléganővel azt a közös kutatásunkat, amelyben a CDSM-irányelv digitális oktatással kapcsolatos 5. cikkét vizsgáltuk (Bernd Justin Jütte társaságában). Ugyanebben a panelben hallhattunk még egy izgalmas előadás a feminista szellemi tulajdonvédelem és zeneipar területéről, egyet Nollywood válaszáról a COVID pandémiára, és egyet a CDSM-irányelv szerződési jogi rendelkezéseiről. A panel video felvétele itt érhető el. Maga az ATRIP egyébként tucatjával tartalmazott izgalmas szellemi tulajdonvédelmi előadásokat, ezúttal a szabadalmi vonalat is nagy figyelemmel kísértem, hiszen ezt a területet is közelről érintette a COVID-pandémia, ami a konferencia kiindulópontjaként is szolgált.

Ugyancsak június 23-án került sor a LegaMart szervezésében egy órás NFT kurzusra, ahol harmadmagamban beszélhettem az NFT-k jogi kihívásairól. Nekem természetesen a szerzői jogi oldala jutott a kérdéskörnek, de hallhattunk szabályozási (Sharokh Koussaritól) és általános jogi kihívásokról (Elizabeth Wardtól).

Pisti in action

Végül június 24-én egy szegedi delegáció részeként, egy háromoldalú (Újvidék-Szeged-Potsdam) nemzetközi együttműködés keretében megszervezett konferencián adtam el Harkai István bloggertársammal egyetemben. Pisti a H2020-as végfelhasználói/platformos kutatásaink eredményeit prezentálta, jómagam pedig a digitális szerzői jogsértésekkel szembeni fellépés és a „streaming háború” érdekességeiről számoltam be. A panelünk végül egy nagyon izgalmas vitát generált, ahol főleg a H2020-as empirikus platformkutatásunk mentén kaptunk számtalan kérdést a német és szerb kollégáktól.