Paródia és NFT-k – nem rázva, nem keverve

Merthogy ez a poszt egyszerre ajánl az olvasó figyelmébe két teljesen külön írást. Ujhelyi Dávid kiváló monográfiáját a paródia-kivételről, és egy nemzetközi társszerzős írást az NFT-k szerzői jogi aspektusairól.

Kezdjük természetesen a fontosabbal: Ujhelyi Dávid blogger társunk tavaly védte PhD-ját a paródia szerzői jogi helyéről és a kérdéskör elméleti és gyakorlati érdekességeiről. A védésen ugyan csak tagként vehettem részt, de élmény volt, ahogy magát a kötetet is végre papír alapon kézben tartani. Dávid munkája ugyanis olyan összehasonlító elemzés, amely a paródia szerzői jogi szerepét elméleti és gyakorlati szempontból is részletesen megvizsgálta, különös tekintettel arra, hogy milyen jó is lenne (ma már csak „lett volna réges-rég”) egy ilyen kivétel a magyar jogrendben is. Senkit ne riasszon el az, hogy ez egy monográfia, és így jó 250 oldalas. Minden oldala izgalmas, és értelemszerűen hiánypótló elemzés kis hazánkban. A kötet megvásárolható a Ludovika kiadó webshopjában.

A második tétel egy négyszerzős tanulmány három kiváló IViR-es kolléga (Alexandra Giannopoulou, João Pedro Quintais és Bodó Balázs) és jómagam tollából, mely a „The Rise of NFTs: These Aren’t the Droids You’re Looking For” címet viseli (és az előbbi linkről az SSRN oldalról már most letölthető; befogadásra már el is fogadta a European Intellectual Property Review). A tanulmány szisztematikusan áttekinti a non-fungible tokenek technológiai, társadalmi és szerzői jogi aspektusait. A tanulmány absztraktja a következőképp hangzik:

Non-fungible tokens (NFTs) are hailed as revolutionary tools that will empower artists and revolutionize copyright management and remuneration. This article explores their copyright relevance, and it describes how copyright might apply in relation to NFT creation and trading. In doing so, it provides an overview of the ecosystem of actors built around NFTs, and it analyzes the role of these actors according to the European copyright normative framework.

Ráadásul úgy tűnik, hogy ez utóbbi cikk alapjául szolgáló két részes blogsorozat a Kluwer Copyright Blog 2021-es évének két legolvasottabb bejegyzése lett. Jó szórakozást kívánok mindenkinek az írások tanulmányozásához!