A Hundub margójára – elbukhat az oldal egy pocsék EULÁ-n?

Új közösségi média Magyarországon: tudtuk meg a hírekből. A Hundub céljai számomra mellékesek, nem leszek tagja, nincs rá időm. Ám szakmai alapokon elolvastam a végfelhasználói licencüket. Néhány gondolat egy pocsék EULÁ-ról.

A januári hónapom ezer és egy okból nem a blogolással telt. (Többek között könyvet írtam.) Februártól talán ismét felgyorsulnak az események a blogon, de addig is túlélő üzemmódban húztam ki a januárt. December végi hír volt azonban, hogy új magyar közösségi média lépett színre, ami különösen a Facebook és társait mostanában ért nemzetközi (és fokozódó magyar) nyomás fényében is árulkodó. (És akkor nem is beszélve az uniós DSA fejleményeiről.) A konteó hívőknek meghagyott kérdéseken túl engem egy dolog érdekel csak a Hundub kapcsán: van-e jövőképe olyan végfelhasználói licenccel, amit a weboldalán tett közzé.

Ez a dokumentum ugyanis sajnos nem csak a minimum küszöböt (például a korrekt nyelvezet és formázás) nem ütötte meg, de jogi értelemben is komoly problémák forrása lehet. Egy EULA lényegében azt célozza, hogy az azt készítő személy/szervezet világossá tegye, hogy a felhasználói milyen feltételekkel használhatják az adott szolgáltatást. Ez mindkét oldalnak jogokat enged, illetve kötelezettségeket ró rájuk. Az előírásoknak azonban világosnak és átláthatónak kell lenniük. Egy EULA nagy eséllyel beilleszthető az általános szerződési feltételek fogalma alá, vagyis azokat kizárólag az egyik szerződő fél írja, a másiknak nincs beleszólása a megfogalmazásba. Ez súlyos belső ellentmondások esetén azonban az EULA megfogalmazójára visszaüthet.

És a Hundub végfelhasználói licencét („Közösségi szabályzat”) csak eddig lehetett komolyan venni. Nem csak szimpla „fércmunka” a dokumentum, de teljességgel nélkülözi a realitásokat, a folyamatban lévő uniós és nemzetközi trendeket, a platformok felelősségi kereteit, a moderálási tapasztalatokat (a Delfi-döntést, és számos magyar bírósági ítéletet, sőt alkotmánybírósági határozatot). Sőt, még arra sem vette a fáradtságot a szerző (vagy… OK, tényleg hagyjuk a konteót), hogy ezt az orbitális gondolatot mellőzze:

Amennyiben ön tagja bármely illegális szoftver-vadász csoportnak, vagy zenei kiadónak, vagy filmgyártó, szoftver kiadó, forgalmazó cégnek, vagy rendészetnek, vagy a RIAA-nak(ASVA), vagy ha ön kormányzati tevékenységet folytat, NEM ADUNK ENGEDÉLYT AZ ÖN RÉSZÉRE, hogy regisztráljon az oldalra, vagy bármilyen tevékenységet folytasson a szerveren, szerverrel kapcsolatba, amíg azt a üzemeltető felé nem jelzi írásban a kérdéses intézkedés előtt 72 órával, email-ben vagy levélben a üzemeltető felé! Ha ön mégis így tesz, azzal megsérti a 431.322.12 számú, az Interneten Alkalmazott Magánjogi Törvényt és a Személyes Információ és Elektronikus Dokumentumok Védelméről szóló törvényt.

Érdemes szó szerint beírni a keresőbe ezt a humbugot, és mindenki látni fogja, hogy mekkora fake news-t terjeszt a weboldal a saját szabályzatában.

Egy szó mint száz: ha nem vicc a weboldal, akkor csak szimplán kontármunka, amely az első adandó adatvédelmi, moderálási, szerzői jogi viharban eltűnik majd az internet hullámairól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük