Szerzői jogi online szemináriumok veszélyhelyzet idején – 2020. május

A veszélyhelyzet időszaka alatt sem halt el a szerzői jog(i közösség), mindenki igyekszik a lehető legszélesebb körben tájékozódni és tájékoztatni. Egyéb feladatok mellett a számtalan lehetőség közül néhány olyan 2020. májusi online szemináriumot (webinart) hadd ajánljak az olvasók figyelmébe, amelyeket érdemes bármikor visszahallgatni.

Időben elsőként (2020. május 5-én) a H2020-as reCreating Europe program keretében részben Szeged, részben az IViR által szervezett workshop érdemel figyelmet. Itt négy előadás keretében tekintettük át, miként kívánjuk a CDSM-irányelv 17. cikke szerinti online tartalomszolgáltatókra vonatkozó tagállami és uniós szabályozást, a platformok saját belső szabályozásait, és mindezek gazdasági, társadalmi és jogi következményeit vizsgálni. A programról készült prezentációk elérhetők innen, a rögzített előadáshoz pedig kattintás a beágyazott videóra.

2020. május 8-án a FIDE Foundation és a TIPSA (Transatlantic Intellectual Property Academy) programja az IP epidémiát követő időszakra vonatkozó szellemi tulajdonvédelmi kihívásokra kereste a választ válogatott előadók részvételével: a rendezvény moderátora Manuel Desantes Real professzor volt, előadói pedig Jane Ginsburg, Laurent Manderieaux és Anselm Kamperman-Sanders. A webinar teljes anyaga elérhető az alábbi linkről, az eseményről készült összefoglaló pedig erről a linkről.

A harmadik kiemelt anyag a JIPLP szerzői jogi döntéseket bemutató programja volna: ebben Eleonora Rosati moderálása mellett több ország jogászai számoltak be a legérdekesebbnek tűnő friss, szerzői jogi ítéletekről. Magyarország vonatkozásában Kövecses Bettina a Stróman paródia ügyet ismertette. (A videót nem láttam élőben, de a YouTube-ról 2020. május 11-e óta elérhető.)

2020. május 13-án élőben csatlakoztam az EUIPO mesterséges intelligencia és IP előadásához. Robert Harrison a mesterséges intelligencia szerzői jogi (főleg adatbázis-védelmi) kérdéseiről, a szerződési jog alkalmazhatóságáról és a szabadalmi jog világából érkező legfrissebb híreiről tartott egy informatív prezentációt. Az anyagok sajnos csak az előzetesen regisztrált személyeknek érhetők el (a hozzáférésnél is meg kell adni a nevünket), így ezeket az anyagokat most nem tudom megosztani.

Végül május 28-án a FIDE és a TIPSA újabb programmal jelentkezett, ezúttal a nyugat-kelet irányú (szabad) kereskedelem és szellemi tulajdonvédelem kérdéseire fókuszálva. A program moderátora Xavier Seuba, a kérdéskör egyik legfontosabb kutatója, előadói pedig Antony Taubman (a WTO szellemi tulajdonvédelmi ügyekért felelős vezetője), Prof. Ysolde Gendreau és Prof. Claudio Dordi voltak. (A négy főszereplő négy kontinensről jelentkezett be.) Taubman a nemzetközi együttműködések fontosságát és a nemzetközi stabilitás megteremtésében játszott jelentőségét hangsúlyozta, külön is kitérve a globális pandémiákra. Gendreau a COVID nyomán a műfelhasználás arányának növekedésében és a jogosultakat megillető díjazások egyidejű csökkenésében megfigyelhető változásokra hívta fel a figyelmet. Azt is hangsúlyozta, hogy bár jövőre 25 éves lesz a WIPO két internet-szerződése, ám továbbra sem láthatók azok az egyértelmű megoldások, amelyek a jogosultak díjazását biztosítják az internetes környezetben. Hozzátette, hogy világos és működő IP bíróságok nagyban segíthetnék mindezt – ideértve egy szupranacionális bírósági fórum létrehozását is, amely olyan döntésekkel szolgálhatna, amelyek a „best practices”-nél erősebb tartalommal bírva befolyásolhatnák a nemzeti szerzői jogok fejlődését. Gendreau végső soron a domain nevekkel kapcsolatos vitarendezési eljárást javasolta megfontolandó mintának a szerzői jog terén is. Végül Dordi az előző két gondolatot vitte tovább aktuális fejlemények vizsgálatával – alapvetően az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusra és annak számos mozzanatára utalva. Az esemény rögzített felvétele itt érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük