Hírmorzsák #10.4

Cím-e az email-cím és az IP-cím? Mégsem halott a szerver teszt az Egyesült Államokban? Sajtókiadók v. Google: egyeztetni kell! Miért fontos a szerzői művek regisztrációja az Egyesült Államokban? A Facebook mobilos játék applikációt fejlesztett. – Hírmorzsák #10.4.

Cím-e az email-cím és az IP-cím? – Saugmandsgaard Øe főtanácsnok indítványa szerint nem. Lásd az IPKat részletes elemzését erről – és számos mellékszálról.

Mégsem halott a szerver teszt az Egyesült Államokban? – A jogvédett tartalmak linkelése – akár hiperlink, akár beágyazás vagy framing formájában történjék is – visszatérő szerzői jogi dilemma világszerte. Viszonylag stabil gyakorlata volt a kérdésnek az Egyesült Államokban 2018-ig, amikor a Breitbart ügyben az eljáró bíróság elvetette az addig uralkodó szerver tesztet. Ez utóbbi alapján a szerzői jogilag releváns magatartást (és így potenciálisan jogsértést) csak az követ el, aki az engedély nélkül linkelt tartalmat elsőként elhelyezi a saját vagy valamely szolgáltató szerverein. Mindenki más, aki ezt követően linkel a tartalomra, nem tekinthető jogsértő személynek. A Breitbart döntés ezen vélemény ellen emelte fel a hangját, és a közösségi média keretében elérhetővé tett tartalmak újbóli megosztását is engedélyköteles magatartásnak minősítette. Völgyi Attila fotóriporter és blogger hívta fel a figyelmemet arra, hogy egy új ítélet született az Egyesült Államokban, ami ellentmond a Breitbart döntésben foglalt szigorú álláspontnak. (Vagyis mondhatnánk, hogy a „helyzet fokozódik”.) A beágyazás szerzői jogi megítélése tehát továbbra is képlékeny, bár – személy szerint – helyesebb megoldásnak találom a legfrissebb ítéletben foglaltakat. Az új ítéletről lásd még Völgyi Attila blogbejegyzését is.

Sajtókiadók v. Google: egyeztetni kell! – A Kluwer Copyright Blogon olvashattunk arról, hogy a francia versenyhivatal arra kötelezte a Google-t, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a sajtókiadókkal annak érdekében, hogy rögzítsék a CDSM-irányelv alapján – Európában elsőként Franciaországban – bevezetett új kapcsolódó jog szerint a kiadókat megillető díjazás részleteit. A versenyhivatali döntés kiemelkedő jelentőségű, a Google ugyanis nem hajlandó a díjfizetésre, amíg ingyenes engedélyt nem kap a kiadóktól a sajtóhírek (részleges) felhasználására. Igyekszünk nyomon követni a fejleményeket e téren is.

Miért fontos a szerzői művek regisztrációja az Egyesült Államokban? – Ezt a belinkelt ítélet alapján igencsak meg lehet érteni, de röviden: ha a regisztráció elmarad, a szövetségi szerzői jogi törvényben foglalt jogok nem kényszeríthetők ki szövetségi bíróságok előtt. (Léteznek azok a jogok, csak nem érvényesíthetők – tehát talán mégsem igazán léteznek…)

Forrás: Slashgear

A Facebook mobilos játék applikációt fejlesztett – Ezzel is igyekszik felvenni a verseny az online gaming vezető szereplőivel. Ez ráadásul a világjárvány idején igencsak jó üzleti ötletnek tűnik. Lásd még a Slashgear írását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük