Hírmorzsák #10.3

Adatbázis a platformok szabályozási kérdéseiről. ALAI vélemény a CDSM 17. cikkének az átültetéséről. Franciaország máris átültette a sajtókiadókat megillető jogot. A gépjárművet lízingelő cég nem közvetíti a művet a nyilvánossághoz. (Naná!) Mi lesz veled Europeana? – Hírmorzsák #10.3.

Adatbázis a platformok szabályozási kérdéseiről – A glasgowi CREATe egy újabb kiváló adatbázissal örvendeztette meg a digitális szerzői jog kutatóit: Platform Regulation Resource Page. Az oldalról egy platformokkal kapcsolatos kutatási projekt keretében összegyűjtött adatok, jelentések érhetők el angol nyelven. Tessék lapozgatni!

ALAI vélemény a CDSM 17. cikkének az átültetéséről – Az ALAI március 30-án tette közzé draft véleményét a CDSM-irányelv 17. cikkének átültetési kérdéseiről. A megszokott magas minőség, lényegre törő gondolatokkal. A téma iránt érdeklődők számára fontos iromány.

Franciaország máris átültette a sajtókiadókat megillető jogot – A CREATe blogján olvashatunk a francia átültető rendelkezésről. A dokumentummal maximum annyi lehet a baj, hogy sommásan kijelenti, más uniós tagállamok alig konzultáltak bármit is. Magyarországot kifejezetten meg sem említi, pedig idehaza már elég komoly egyeztetések zajlottak.

A gépjárművet lízingelő cég nem közvetíti a művet a nyilvánossághoz. (Naná!) – Az egyik, vitathatatlanul, legfurcsább ügyben (Stim and Sami, C-753/18) indult előzetes döntéshozatali eljárás zárult le a napokban a jogosultak számára kedvezőtlen döntéssel. Az EUB – megítélésem szerint – nagyon helyesen elvetette, hogy a gépjárműveket lízingelő cég a nyilvánossághoz közvetítés jogát sértse meg azáltal, hogy a lízingelt gépjárműben zeneművek meghallgatására alkalmas készülék is elhelyezésre került. Lásd még az IPKat elemzését.

Mi lesz veled Europeana? – Az Europeana, az Európai Unió legfontosabb digitális archívuma, 2020. március 20-án tette közzé a 2025-ig tartó időszak legfontosabb stratégiai terveit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük