Hírmorzsák #10.2

Európai digitális gazdaság – start? (Vagy most inkább stop…) Top System SA v Belgian State – új előzetes döntéshozatali eljárás. Artisjus díjak 2020. Lezárult a Stairway to Heaven ügy. Ujvári diplomadíj-pályázat: jelentkezz te is! – Hírmorzsák #10.2.

Európai digitális gazdaság – start? (Vagy most inkább stop…) – Még a járvány előtti cikk a New York Times-tól arról, hogy az EU (általunk is ismert) módon igyekszik a digitális közös piacot építeni, ezzel is csökkentve a technológiai és szolgáltatási függőséget Amerikától és Ázsiától. Hogy a járvány milyen hatással lesz e programok megvalósításában, most még nem világos.

Top System SA v Belgian State – új előzetes döntéshozatali eljárás – Új eljárás indult az EUB-n, ezúttal számítógépes programok mérnöki visszafejtése tárgyában. A kérdések a következők:

1. Is Article 5(1) of Council Directive 91/250/EEC of 14 May 1991 on the legal protection of computer programs to be interpreted as permitting the lawful purchaser of a computer program to decompile all or part of that program where such decompilation is necessary to enable that person to correct errors affecting the operation of the program, including where the correction consists in disabling a function that is affecting the proper operation of the application of which the program forms a part?

2. In the event that that question is answered in the affirmative, must the conditions referred to in Article 6, or any other conditions, also be satisfied?

Artisjus díjak 2020 – Február végén tartották meg az Artisjus éves díjátadóját Budapesten. „Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki” – áll az Artisjus oldalán elérhető hírben. Ugyancsak átadták az Artisjus irodalmi díjakat. Szegediként külön öröm, hogy BTK-s kollégánkat, Szajbály Mihályt is díjazta az Artisjus. Gratulálunk valamennyi díjazottnak.

Lezárult a Stairway to Heaven ügy – Másodfokon is a Led Zeppelin nyerte azt a híres ügyet, amelyben egy jóval kevésbé ismert zenekar arra hivatkozással perelte be a Led Zeppelint, hogy utóbbi a Stairway to Heaven keretében engedély nélkül használta Randy Wolfe gitáros Spirit nevű zenekarának Taurus című dalát. Bár a hasonlóság felfedezhető a két dal között, ez önmagában még nem perdöntő, és a Ninth Circuit is ezen a véleményen lehetett, amikor számos érv mentén elvetette a felperes keresetét. Az ítélet elég hosszú, még nem tudom, mikor jutok oda, hogy pontosan elolvassam, de a link már elérhető, tessék olvasgatni! (Lásd még az IPKat írását e témában, a New York Post cikkét és a BBC hírét.)

Ujvári diplomadíj-pályázat: jelentkezz te is! – És persze előtte írj egy szakdolgozatot a szellemi tulajdonvédelem területén. Miért is? Nem csak azért, mert támogatást kaphatsz hozzá (szakmait és anyagit egyaránt), hanem azért is, mert olyan jogterülettel ismerkedhetsz meg, ami utána nem enged szabadon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük