Európa „újraalkotása” – Elstartolt a H2020 „reCreating Europe” kutatási projekt

2020. január 19. és 21. között Mezei Péter kollégám és jómagam Pisa-ban jártunk, hogy részt vegyünk egy hároméves kutatási projekt nyitórendezvényén („Kick-off” meeting) a Pisa-i Sant’Anna egyetemen. A projekt célja, hogy feltérképezze az uniós szerzői jog állapotát a Digitális Egységes Piac-irányelv (CDSM-irányelv) elfogadását követő, de még átültetését megelőző időszakban.

A nyitórendezvényre 2020. január 19. és 21. között került sor, a kutatási projekt több mint húsz résztvevőjét a Pisa-i Sant’Anna egyetem látta vendégül. A projekt kutatói tíz intézményt képviselnek, amelyben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát Mezei Péter és Harkai István képviselik. A rendezvényre az Európai Unió képviseletében ellátogatott Kertész Bence a DG Connect-től, Jarkko Siren a REA-tól és Ann Uustalu a DG RTI-től. Utóbbi online csatlakozott be a szakmai munkába.

A rendezvényt a vendéglátó egyetem rektora, Sabina Nuti nyitotta meg, majd a projekt koordinátora, Caterina Sganga, a Sant’Anna egyetem oktatója ismertette az adminisztratív teendőket. A három évig tartó kutatómunkában összesen hét munkacsoport tevékenykedik, amely munkacsoportok (Working Package) vezetői prezentációjuk során bemutatták az előttünk álló feladatokat. A hét munkacsoportból öt fókuszál kifejezetten a szerzői jogi kérdésekre,  amelyből a szegedi delegáció háromban vesz részt [WP2 – végfelhasználók, WP5 – GLAM (galériák, könyvtárak, archívumok és múzeumok) és WP 6 közvetítő szolgáltatók. Az öt munkacsoport fókuszában a végfelhasználók, a szerzők és előadók, a kreatív iparág szereplői, valamint a galériák, könyvtárak, archívumok és múzeumok állnak. A szegedi delegáció a kutatómunka mellett három workshop-nak is házigazdája lesz. A második szakmai nap a projektvezetői értekezlettel folytatódott, amelyet a konzorcium közgyűlése követett.

A három évig tartó ambiciózus vállalkozás több, mint kitűnő alkalom arra is, hogy folytassam azokat a kutatásokat, amelyeket a disszertációm írása során megkezdtem. Az előttünk álló időszakról mindketten folyamatosan tudósítani fogunk, itt a blog hasábjain is, de rövid hírekkel, képes beszámolókkal a Twitter-en, Facebook-on és Instagram-on is találkozhattok majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük