AI és szerzői jog: új sorozat

Tavaly nagy örömmel indítottunk egy új, kollektíven szerkesztett sorozatot a Copy21 blogon Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából. A blogger társaimmal átbeszélve a lehetőségeket és érdeklődéseket, új sorozat indítása mellett döntöttünk. Ez pedig 2020-ban a mesterséges intelligencia és szerzői jog témaköre lesz.

Külön örömömre szolgál, hogy idén minden blogger csatlakozott a kezdeményezéshez. Mindenki írni fog legalább egy bejegyzést. A témakörök nagyon vegyesen és tágak lesznek. Szót ejtünk majd a mesterséges intelligencia szerepéről/megjelenéséről a filmiparban, zeneiparban, szoftveriparban, művészetekben, fundamentális kérdéseket taglalunk majd (lehet-e szerző az AI), miként vehető igénybe az AI a jogérvényesítésben. Ezen felül természetesen számos cikkajánlónk, esemény-beszámolónk, breaking news-unk lesz. (Rögtön jön egy ilyen – egyenesen Kínából.) A sorozat nem kötődik szigorúan majd „hónapokhoz”. Blogger társaim közül mindig lesz valaki, aki előjön egy-egy témával minden hónapban, én azonban igyekszek megtörni a „havi rutint”, és amikor csak lehet, újabb és újabb adalékokkal szolgálni.

Az egyszerűség kedvéért a sorozatunknak rövid, frappáns címe lesz: AI és szerzői jog. A bejegyzéseket pedig számozni fogjuk, így az érdeklődők mindig tudhatják, melyik írást olvasták már el (nehogy bármiről is lemaradjanak).

Ha pedig ennek a sorozatnak szenteljük az évet, külön header jár hozzá. Gyömbér Béla kollégának köszönhetjük a kreatív dizájnt. Béla, ugye ezt tényleg te csináltad, és nem egy AI algoritmus?

Zárásként pedig egy fontos megjegyzés. Igen, a mesterséges intelligencia magyarul „MI”, ahogy az a headerben is jól látható. Viszont épp e szó értelmes magyar jelentésére tekintettel maradnánk az angol „AI” mellett a bejegyzések írása során. (Na, nem mintha a német terminológiát terveznénk erőltetni, ám érdeklődőknek egy vicces hír: azon a nyelven az AI úgy hangzik, hogy „künstliche Intellilgenz”, vagyis „KI”.)

Jó szórakozást kívánunk előre is minden érdeklődőnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük