(Évzáró) Hírmorzsák #9.8

Minden, amit az elmúlt hetekben/hónapokban nem tudtam kommentelni… 1. rész: Állami ellenőrzés alatt a könyvkiadás? Kínai ítélet az AI-generált tartalmak szerzői jogvédelméről. ARIPO szerzői jogi modell jogszabály. Megszületett a Pekingi Internetes Bíróság első szerzői jogi ítélete. Mesterséges intelligencia fejezi be Beethoven 10. szimfóniáját? – (Évzáró) Hírmorzsák (dömping) #9.8.

Állami ellenőrzés alatt a könyvkiadás? – December eleji hír, ami a szerzői jog területén a szerződési kérdéseket érintheti komolyan a könyvpiacon.

Kínai ítélet az MI-generált tartalmak szerzői jogvédelméről – Novemberi hír az IPKat-ről, különösen érdekes mesterséges intelligencia, illetve kínai szerzői jog iránt érdeklődőknek. (Így például nekem nagyon.)

ARIPO szerzői jogi modell jogszabály – Az egyik (angol nyelvű) afrikai szellemi tulajdonvédelmi szervezet, az ARIPO modell szerzői jogi és kapcsolódó jogi törvényjavaslatot készített a tagállamai számára. Rendkívül érdekes hír, erről igyekszek egy afrikai gyakornok kollégával februárban külön bekezdést íratni.

Megszületett a Pekingi Internetes Bíróság első szerzői jogi ítélete – Méghozzá a TikTok kínai megfelelőjének, a Douyin-nak az ügyében. A kérdés itt a rövid időtartamú audiovizuális tartalmak eredetiségével és megosztásával függött össze. A bíróság megállapította, hogy a rövid videós tartalmak is lehetnek jogvédettek.

Mesterséges intelligencia fejezi be Beethoven 10. szimfóniáját? – Ha már magyar linkkel kezdtük, azzal is zárjuk. Egy téma, amiről érdekes vitát folytattunk a FB-on, és amelyről cikket tervezek írni februárral bezárólag. Az MI/AI szerzői jogi védelmét nem tartom jó ötletnek – DE ettől az MI-generált tartalmak már a spájzban vannak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük