Breaking News: az EUB elutasította a digitális jogkimerülést

Most csak egy breaking, és a karácsonyi szünetre tekintettel érdemi elemzés is csak jövőre (sőt, elárulhatom, külön cikk erről a döntésről Shubha Ghosh-sal, illetve a magyar és angol nyelvű monográfiáim második kiadásai 2020/2021 során) várható.

A Tom Kabinet ügy – most csak röviden – e-könyvek viszonteladására kereste a választ. Az ítélet a mai napon (2019. december 19.) közzétételre került. Kivételes karácsonyi ajándék, sajnos azzal az eredménnyel, amit valószínűsítettem, és aminek személy szerint nem örülök. A döntés rendelkező része így hangzik:

„Valamely elektronikus könyvnek a nyilvánosság számára, letöltés útján, tartós használatra történő szolgáltatása az információs társadalomban a szerzői és szomszédos jogok egyes vonatkozásainak összehangolásáról szóló, 2001. május 22‑i 2001/29/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 3. cikkének (1) bekezdése értelmében vett „nyilvánossághoz közvetítés” fogalma, és különösen az e rendelkezés értelmében vett „[a szerzői művek nyilvánosság számára] oly módon történő hozzáférhetővé tétel[e], hogy a nyilvánosság tagjai a hozzáférés helyét és idejét egyénileg választhatják meg” fogalma alá tartozik.”

A döntésről egy breakinget az IPKat is közzétett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük