Társadalmi egyeztetés a DSM és a SatCab irányelvekről

Az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közös felhívásban kezdeményezi a társadalmi konzultációt az újonnan elfogadott DSM és a SatCab-irányelv tárgyában. 

Idéznénk az ez irányú felhívásból:

2019. június 7-én hatályba lépett az Európai Unió szerzői jogi reformcsomagjának két új jogi eszköze, az ún. DSM irányelv, valamint a SatCab (Broadcasting) irányelv. A tagállamoknak két év áll a rendelkezésükre az irányelvek átültetésére, az implementáló nemzeti jogszabályok hatálybalépésének határideje 2021. június 7. napja. A megalapozott és körültekintő átültetési folyamat biztosítása érdekében az átültetésért felelős Igazságügyi Minisztérium a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködésben, több ütemben zajló társadalmi konzultáció keretében tervezi az érdekelt személyek és szervezetek véleményét becsatornázni.

Tekintettel az irányelvek terjedelmére és az érintett témák sokaságára, az előzetes társadalmi konzultáció az új uniós szabályok által érintett alábbi témakörök mentén csoportosítva kerül majd lefolytatásra.

  1. Szöveg- és adatbányászati kivétel (DSM Irányelv 3-4. cikk)
  2. Digitális és határon átnyúló oktatási szemléltetési célú kivétel (DSM Irányelv 5. cikk)
  3. A kereskedelmi forgalomban nem kapható művek (DSM Irányelv 8-11. cikk)
  4. Sajtókiadók szomszédos joga (DSM Irányelv 15. cikk)
  5. Online tartalommegosztó szolgáltatók (platformok) felelőssége (DSM Irányelv 17. cikk)
  6. A jogosultak és a felhasználók közötti jogviszonyra előírt rendelkezések (DSM irányelv 14. cikk, 16. cikk, 18-23. cikk)
  7. SatCab Irányelv rendelkezései

A fent megadott témakörök mentén személyes egyeztetéseket és műhelybeszélgetéseket szervezünk ez év ősze folyamán, amelyekről részletes tájékoztatást/vitaindító dokumentumokat a későbbiekben fogunk küldeni azoknak, akik erre irányuló igényüket email-es úton jelzik. Az implementációt érintő konzultáció céljára a következő email cím áll rendelkezésre: dsmsatcab@im.gov.hu. Ha az átültetési folyamat további lépései kapcsán szeretne információkat kapni, akkor azt legkésőbb 2019. szeptember 6-áig jelezze a fenti email címen, az érintett témakör megjelölése mellett. A fenti témakörök bármelyikével kapcsolatos észrevételét, véleményét vagy kérdését szintén a fenti email címen tudja jelezni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük