Hírmorzsák #9.2

Eredeti a formaterved? Amerikai jelentés a személyhez fűződő jogokról. Újra édes a Bittersweet Symphony! Az Operaház (brazil) fantomnője. Húsz éves a Napster. – Hírmorzsák #9.2.

Eredeti a formaterved? – Szpunar főtanácsnoknak sűrű IP-időszaka van mostanában. Három alapjogi kérdéseket is feszegető indítvány után egy újabb ügyben, ezúttal az iparművészeti alkotások/formatervezési minták szerzői jogi védelmével, és annak minimum-küszöbével kapcsolatos ügyben kellett állást foglalnia a főtanácsnoknak (Cofemel ügy, Case C-683/17). Bár (érdekes módon) az indítvány angolul nem érhető el, magyarul hozzáférhető. A vélemény pedig lényegében azt rögzíti, hogy ezek a művel is az InfoSoc-irányelv hatálya alá tartoznak, és hogy vonatkozásukban is a már rögzített (uniós) védelmi kritériumokat kell alkalmazni. Az indítvánnyal kapcsolatosan lásd a Kluwer Copyright Blogon Estelle Derclaye elemzését, illetve az IPKat blogon Eleonora Rosati írását.

Amerikai jelentés a személyhez fűződő jogokról – A személyhez fűződő jogok (moral rights) messze nem élveznek olyan védelmet az Egyesült Államokban, mint az európai (vagy a kontinentális jogi mintát követő) országokban. Az amerikai Szerzői Jogi Hivatal néhány éve célként tűzte maga elé, hogy áttekintse, szükség van-e a vonatkozó jogszabály módosítására a hatékonyabb jogvédelem érdekében. A jelentés 2019. április 23-án vált nyilvánossá, mely a fenti linkről elérhető. Lényegében nem teszi kötelezővé a reformot, de több indokot is felsorol arra nézve, miként lehetne tovább erősíteni a jogvédelem ezen szintjét az Egyesült Államokban.

Újra édes a Bittersweet Symphony! – A hangmintázással kapcsolatos mintapéldáim (egyenesen a prezentációm első oldalán szereplő példa) a Bittersweet Symphony. Kevés ennél találóbb példa van arra, mekkora veszélyeket rejt magában a (túlzott mértékű) hangmintázás. A The Verve és a Rolling Stones közötti jogvita peren kívüli egyezséggel zárult 20 éve, és lényegében a The Verve szerzői jogainak átruházásával ért véget. Most azonban a hírek szerint Mick Jagger és Keith Richard úgy határozott, hogy „visszaadják” a jogokat (és így a jogdíjakat is) a Bittersweet Symphony alkotóinak. Mondhatnánk, ilyen jólelkűség csak a mesékben van, de a jelek szerint a Rolling Stones zenészei most a valóságban is jó kedvükben voltak.

Az Operaház (brazil) fantomnője – Bevallom őszintén, az én érdeklődésemet anno nem keltette fel a kérdés, nem írtunk róla részleteiben, de Völgyi Attila fotós blogger érdekesen összefoglalta az Operaház (téves, hibás, jogellenes stb.) reklámposzterének az ügyét, hogy egy Hírmorzsát mindenképpen megér már az ügy. (A címért elnézést…)

Húsz éves a Napster – Két éve tartottunk egy blogshopot, ahol az akkor „nagykorúvá érett” fájlcserélésről beszélgettünk, és íme, újabb két év telt el. A TorrentFreak nosztalgikus híradásában arról olvashatunk, hogy miként született, majd bukott meg az első P2P alapú fájlcsere-szolgáltató, a Napster.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük