Szellemi tulajdon világnapja 2019 – Sport és IP

Minden év április 26. napján a Szellemi Tulajdon Világnapját ünnepeljük. Nincs ez másként idén sem. Az idei téma pedig: IP és sport.

A témaválasztás kiváló, hiszen a sportnak rengeteg kapcsolódási területe van a szellemi tulajdonvédelemhez: televíziós közvetítések (mind a jogszerű, szerződésen alapuló magatartások, mind a visszaélésszerű gyakorlatok, melyre a streaming világában minden nap hozható példa), merchandising, szponzori szerződések, képmás-használati jogok, védjegyjogi kapcsolatok (csapatok neveitől és logóitól kezdve szlogenekig, de még a walesi Bale csapatszáma előtt szív alakba formázott kezei által képzett jelzést is levédték Angliában), esetleg az általam is vizsgált sportmozdulatok szerzői jogi védelme is mind-mind felmerülhet és kutatható e területen.

A World IP Day célja, hogy mindenki a lehetőségeihez mérten tegyen valamit a területért, emlékezzen meg róla, szervezzen eseményt stb. Mi idén erőforrások és idő hiányában nem tudunk blogbejegyzésíró-versenyt hirdetni, de a hírt örömmel osztottuk meg a világnapról. Sőt, én személy szerint egy nap múlva (április 27-én, ami egyébként a Föld Világnapja) lefutok egy 10.5 km-es versenytávot. Persze futás közben a legkevésbé sem a szellemi tulajdonvédelemre, mint inkább a túlélésre fogok gondolni.

Ja, és egy apróság: így hozta, hogy egy „ünneplős” bejegyzésben tudom közhírré tenni: ez a mai a blogunk 1500. bejegyzése. Ehhez nagy gratula a teljes csapatnak (régi és jelenlegi blogger társaknak egyaránt). Folytatjuk tovább a munkát, a következő cél a 2000. bejegyzés (amit azért reálisan kb. 2-3 év múlva várhatunk).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük