Hírmorzsák #9.1

Svájcban nem kell blokkolni a kalóz weboldalakat. Újabb stream-ripping oldalak bajban. Új EUB-ügy a láthatáron: mit jelent a hangfelvétel többszörözése? Dal+Szerző 2019/1. szám. Növekvőben a magyar zeneipar. – Hírmorzsák #9.1.

Svájcban nem kell blokkolni a kalóz weboldalakat – A svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróság még februárban hozott egy olyan új jogerős döntést, amelyben elvetette azt a felperesi követelést, hogy a Swisscom blokkolja a végfelhasználókat abban, hogy számos külföldi weboldalhoz hozzáférjenek. Bár ezeket az oldalak a bírósági döntés szerint jogellenesen működnek, a svájci nemzeti jog elfogadja a jogellenes forrásból történő magáncélú másolást is, melyet kifejezetten megerősít az e magatartást tilalmazó törvényjavaslat parlamenti elutasítása is. A bíróság szerint tehát  svájci állampolgárok nem követnek el semmilyen jogsértést, ezért az internethozzáférés-szolgáltató sem kötelezhető a weboldalak blokkolására. Bár Svájc nem része az EU-nak, azzal szoros együttműködésben éli a napjait. Úgy tűnik azonban, hogy ezen a fronton más a svájci bíróságok álláspontja, mint az EU-s tagállamok bíróságaié.

Újabb stream-ripping oldalak bajban – A TorrentFreak április eleji híre szerint újabb stream-ripping oldalak kerültek bajba: a Sony, Universal és Warner hanglemezkiadók Ausztráliában kezdeményezték négy oldal (2con, Flv2mp3, Convert2mp3 és Flvto) hét domainjének a blokkolását.

Új EUB-ügy a láthatáron: mit jelent a hangfelvétel többszörözése?– Az Egyesült Királyság szellemi tulajdonvédelmi-hivatalának (UKIPO) hírleveléből értesültem arról, hogy új előzetes döntéshozatali eljárás van készülőben, amely ezúttal azt a kérdést kell, hogy megválaszolja, hogy többszörözésnek minősül-e (a vonatkozó irányelvek alapján) a hangfelvétel audiovizuális műben történő rögzítése és nyilvánosságra hozatala.

A kérdések egészen pontosan a következők:

1. Does the concept of the ‘reproduction of a phonogram published for commercial purposes’ referred to in Article 8(2) of Directives 92/100 and 2006/115 include the reproduction of a phonogram published for commercial purposes in an audiovisual recording containing the fixation of an audiovisual work?

2. In the event that the answer to the previous question is in the affirmative, is a television broadcasting organisation which, for any type of communication to the public, uses an audiovisual recording containing the fixation of a cinematographic or audiovisual work in which a phonogram published for commercial purposes has been reproduced, under an obligation to pay the single equitable remuneration provided for in Article 8(2) of the aforementioned directives?

Dal+Szerző 2019/1. szám – Ahogy azt megszokhattuk, a Dal+Szerző legfrissebb száma ismét kiváló híreket, lemez-ajánlókat, interjúkat tartalmaz (ezúttal az Ivan & the Parazollal, Rúzsa Magdival, Kollár-Klemencz Lászlóval, Bánkúti Danival), illetve olvashattunk a HOTS-ról, a Mayberian Sansküllots-ról, a Freakin’ Discoról, a 2018-as zenei jogdíjakról (8.5 milliárd forint, csak az Artisjustól!), a slágerlistákról, a Dalszerző Expóról, Kurtág Györgyről, a személyeket ábrázoló fotókkal kapcsolatos jogvédelem kérdéséről, Marton László Távolódóról – és szívemhez legközelebb állóként a 75 éves Gyertyánfy Péterről.

Növekvőben a magyar zeneipar – Még egy hír a Dal+Szerzőről: megjelent a ProArt Zeneipari Jelentése, amely igazolja, hogy szerencsére prosperál a hazai zeneipar.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük