No One Lives Forever

Senki sem él örökké, különösen Cate Archer szuperkém nem, aki persze csak egy kitalált karaktere volt az ezredforduló egyik legsikeresebb és legjobban eltalált számítógépes játékának, a No One Lives Forever-nek (NOLF). Illetve pontosabban: maga a játék nem él örökké, ugyanis legális forrásból évek óta beszerezhetetlen, gyakorlatilag csak használt CD lemezeken vásárolható meg, már amikor egyáltalán felbukkan valamilyen piacon.

Miközben ugyanis szinte minden, valaha is népszerű számítógépes játék elérhető, gyakran a <5$ árkategóriában, akár a Steam platformon, akár más disztribútorokon keresztül, addig a NOLF 1 és 2 szériát hosszú idő óta senki sem forgalmazza, és ennek igen meglepő okai vannak.

Illetve az okok talán annyira nem is meglepőek, annál inkább a következmények, de erről majd később. A sztori elég jól fel lett már dolgozva, ugyanis Kirk Hamilton a kotaku.com-on lényegében minden részletének utánajárt a NOLF eltűnésének, amely mögött – természetesen – szerzői jogi vita áll.

A 2000-2005 között igazán sikeres NOLF játékok újrakiadásában egy, az eredeti szériától független cég, a Night Dive Studios látta meg a fantáziát, sőt védjegybejelentéssel is élt az újrafeldolgozás lehetősége kapcsán. Igaz, a játékokhoz kapcsolódó legfontosabb jogokkal ő maga soha sem rendelkezett. A NOLF egyébként jópár „Az év játéka” díjat elnyert, például a Computer Games Magazine-től, a Computer Gaming Worldtől, a PC Gamertől és a Gamespy-tól is.

Pár évvel később viszont a játékboltok polcairól eltűntek a fizikai adathordozók, az online piacon pedig senki sem jelentette meg a játékokat, így lényegében csak a szűk másodlagos piac és a jogsértő forrás maradt a nosztalgiázni kívánók számára. Meg persze a reménykedés, amit jól jelez, hogy az egyik potenciális forgalmazónál, a gog.com-on eddig 28.000-en tették kívánságlistára (ezzel be is került a TOP10 legjobban várt játék közé), legutóbb pár nappal ezelőtt.

NOLF

(Forrás: gog.com)

Az nyilván kérdés, hogy a Night Dive Studios megkaphatta-e volna a játékokat lefedő védjegybejegyzést (ami akkor, és azóta sem történt meg az adatbázisok szerint). A cég egyébként pont a ilyen játékok újrakiadásából él, ők „gondozzák” például a System Shock és a Turok sorozatok egyes tagjait is.

Az viszont tény, hogy a Night Dive Studios soha nem is akarta megkerülni az eredeti jogtulajdonosokat, sőt, megpróbált legális úton engedélyekhez jutni a jogosultaktól, illetve hajlandó lett volna természetesen mindezért méltányos díjazást is fizetni.

Ezen erőfeszítéseik azonban hosszas kutakodás és egyeztetések után is kudarcra voltak ítélve, méghozzá azért, mert a játékra vonatkozó szellemi tulajdont potenciálisan birtokló vállalatok egyike sem volt meggyőződve arról, hogy az újrakiadáshoz, illetve annak engedélyezéséhez szükséges valamennyi joggal rendelkezne.

Ez azért is meglehetősen különös, mert nem éppen kis cégekről van szó, hanem a játék különböző elemei és verziók felett bábáskodó Activision-ről, 20th Century Fox-ról és a Warner Bros-ról. Hamilton cikke egészen messzire vezet a kiadók közötti konfliktus nyomán, amelynek lényege, hogy egyik kiadó sem képes önállóan feloldani a szellemi tulajdont érintő kérdéseket, közösen – peres úton – pedig nem is akarják.

A történet azonban nem itt ér véget, sőt igazából csak most kezdődik, hiszen miután a Night Dive Studios – valamikor 2015 körül – felhagyott a tárgyalásokkal – amikor egyértelművé vált, hogy nem is várható a NOLF újjászületése – 2016-ban váratlanul megjelent egy weboldal, a nolfrevival.tk, amely ingyenesen letölthetővé tette a NOLF széria játékait, méghozzá pont olyan grafikai és egyéb javításokkal, mint amit egyébként a Night Dive Studios is tervezett.

Hogy a nolfrevival.tk mögött ki áll, azt talán csak a .tk domain neveket jegyző tokelaui nyilvántartó tudhatja pontosan, mindenesetre a sikertelen tárgyalásokat követően meglepően gyorsan „kikerült” egy felújított változat az internetre. Ami furcsa, hogy azóta, vagyis immáron három éve zavartalanul működik ez az oldal, ahol „Revival” néven érhetők el a legfrissebb módosítások.

A zavaros jogi helyzet farvizén valóban úgy tűnik, mintha senki, vagyis egyik kiadó sem érezné magát feljogosítva a vélhetően jogsértő felhasználással szembeni fellépés kapcsán. Pedig valószínűleg a nolfrevival.tk elérhetetlenné tétele sem lenne lehetetlen a kiadók számára, de legalább a Google találatai közül kiszoríthatnák, ha akarnák. Azonban erre utaló jeleket (pl. DMCA eljárás) nem találni.

NOLF Goolge

(Forrás: Google)

Mindez végső soron azt eredményezi, hogy a NOLF széria tagjai ingyenesen elérhetővé váltak, illetve válnak napjainkban is, noha egészen biztosan pénzt termelhetne a jogosultak számára. Márcsak azért is, mert egy programozó, Luke Ross jól ráérzett arra, hogy a NOLF 2 kitűnően adaptálató lenne VR, vagyis virtuális valóság környezetbe, és el is készítette az ezt elérhetővé tevő RealMod kiegészítőt, ami azóta a GitHub-ról letölthető.

Hasonló jelenség volt, hogy amikor 2008-körül a Sierra leállította a NOLF egyes funkciót kiszolgáló szervert, akkor az internetes közösség, de leginkább egy másik programozó, ßahamutZero lehetővé tette a további használatot a LivesForever Mod segítségével. Mindezek után talán nem meglepő, hogy a NOLF széria forráskódja is elérhetővé vált, és például a GitHub-ról is letölthető.

A legfontosabb VR platformokra átdolgozott, működő multiplayer üzemmóddal felvértezett NOLF kiadás rendkívül nagy népszerűségnek örvend(hetne), csakhogy az alapjáték ma már szinte beszerezhetetlen jogtiszta forrásból, és aminek az online megjelenésére – a fentiek alapján – szinte semmi esély sincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük