A csungkingi sárkány – oktatás és kutatás Kínában

2018 áprilisa után, immáron másodízben nyílt lehetőségem, hogy a kínai Csungkingban, a Southwest University of Political Science and Law (SWUPL) Magánjogi és Kereskedelmi Jogi Karán előadás-sorozatot és kutatómunkát végezzek. Nézzük, mi történt velem március idusán a malac évében dél-nyugat Kínában.

Az oktatási rész keretében egyrészt a Magánjogi és Kereskedelmi Jogi Kar szellemi tulajdonvédelmi mesterszakján elsőéves hallgatóknak nemzetközi szellemi tulajdonvédelmi foglalkozásokat tartottam. Az előadások keretében ismertetésre került a szellemi tulajdonvédelem nemzetközi fejlődéstörténete és a jogpolitikai keretek, az irányadó szerzői jogi és iparjogvédelmi egyezmények rendelkezései, a szellemi tulajdonvédelem nemzetközi magánjogi vonatkozásai, valamint – kitekintés jelleggel – a nyilvánossághoz közvetítés jogának összehasonlító jogi kérdései. Másrészt a Magánjogi és Kereskedelmi Jogi Kar doktorandusz hallgatóinak tartottam előadást a szabadkereskedelmi megállapodások és a szerzői jog kapcsolódási pontjairól.

A kutatómunkám többrétű volt. Egyrészt az angol nyelvű összehasonlító digitális szerzői jogi tankönyvem negyedik kiadásának előkészítő fázisaként két csoportos foglalkozás keretében áttekintettünk több mint egy tucat kínai szerzői jogi jogesetet. Ezek közül kilenc került kiválasztásra abból a célból, hogy az idén év végével lezárni tervezett kéziratba bekerüljön. Ezek mellett rengeteg forrást feldolgoztam a kínai szerzői jog fejlődéstörténete és hatályos szabályozása, illetve gyakorlata tárgyában. Ennek eredményeként – remélem nyár végéig – egy igen informatív tanulmányt tervezek majd leadni az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemlének. (A kézirat egy hét alatt 25 oldalasra hízott, és még nem látom a végét…) Végül igyekeztem a helyi sajtóban nyomon követni az amerikai-kínai kereskedelmi háború aktuális helyzetét. A kínai olvasatról a szokásos szabadkereskedelem és IP sorozatban fogok hírt adni.

Oktatási feladataim mellett egyébként lehetőségem nyílt a helyi vezetőséggel egyeztetni a SWUPL és az SZTE partnerkapcsolatáról, ami várhatóan idén egy együttműködési megállapodás megkötésével zárulhat, lehetővé téve a két intézmény közötti hallgatói és oktatói mobilitást, valamint a tudományos és kutatási együttműködést.

A kínai kultúra iránti érdeklődésem jegyében mindezeken felül ellátogattam Csungking főbb emlékhelyeire, a hecsuani erődbe, a Csengtui Múzeumba és részt vettem a hagyományos hétindító SWUPL kampusz-futáson is. A szakmai kapcsolat ezzel az utammal pedig messze nem ért véget. Kínáról még sokat olvashatunk majd ezen a blogon.

Az oktató- és kutatóútra Jie Qin professzor meghívásával és Csungking tartományi jogú város támogatásával került sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük