A Stranger Things-t sem kerüli el a plágiumgyanú

Úgy fest, hogy 2017 után sajnos idén sem tudunk megszabadulni a plágiumbotrányoktól, ezúttal a Netflix médiaóriás egyik saját gyártású sorozata, a Stranger Things kapcsán merültek fel egészen elgondolkodtató hírek.

Alig van egy hete annak, hogy az internet megemlékezett az ország egyik leghíresebb/hírhedtebb plágium-ügyéről (Pálgium gate), pár hete pedig a blogon is posztoltunk egy összeállítást a 2018. év addigi, legérdekesebb plágiumgyanúiról, de úgy tűnik, hogy egyre csak kénytelenek vagyunk visszatérni a témához.

forrás: digitalspy.com

Történet ugyanis, hogy  a streaming média talán legkiemelkedőbb szereplője, a Netflix egyik saját gyártású, Stranger Things névre hallgató sorozatának alkotóit (Matt and Ross Duffer-t) perbe fogta Charlie Kessler rendező, mivel állítása szerint a 2016-os sorozat alapvetően az ő, Montauk címet viselő, 2011-es rövidfilmjén alapul.

Kessler állítólag találkozott is a  Duffer testvérekkel a 2014-es Tribeca Film Fesztiválon, ahol előadta egy, a rövidfilmen alapuló sorozat ötletét, de akkor a rendezőpáros nem mutatott érdeklődést.

A vádak megalapozottságának kérdésében alapvetően a bíróság mondja majd ki az utolsó szót, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a két történet egyezést mutat a tekintetben, hogy 1) egy nyugodt kisvárosban eltűnik egy kisfiú, 2) a város mellett van egy nagyon titkos katonai támaszpont, 3) ahol gyerekeken hajtanak végre kísérleteket, és 4) egy másik dimenzióból érkezett szörnyet tanulmányoznak, illetve szintén érdekes, hogy a később Stranger Things-re keresztel sorozat munkaneve Montauk volt.

Ugyanakkor a Duffer testvérek álláspontja szerint a két történet csupán alapötletében egyezik, mivel mindkettő arra az összeesküvés-elméletre épít, miszerint az 1970-es években Long Island-en valamiféle titkos katonai kísérletek zajlottak.

Bár a szerzői jogi törvény alapvetően az ötletet magát nem, hanem annak az egyes kifejeződéseit védi, a megelőző mű – vagyis a rövidfilm – megléte miatt előfordulhat, hogy nehéz lesz majd bizonyítani, hogy ebben a konkrét esetben csak az ötlet átvételéről, és nem átdolgozásról van szó.

A bejegyzés borítóképe a strangerthing.wikia.com oldalról származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük