Hírmorzsák #7.5

Sport streaming oldalak bezárása az Egyesült Államokban. Google a tantermekben. Rosati a jogkimerülésről. A WIPO jelentése a magáncélú többszörözésről. Dal+Szerző 2017/2. szám. – Hírmorzsák #7.5.

Sport streaming oldalak bezárása az Egyesült Államokban – Míg Európa számos országában a weboldalak ISP-k általi blokkolása a bevett gyakorlat a szerzői jogsértésekkel szembeni fellépés érdekében, addig az Egyesült Államokban régebben a domain nevek lefoglalása (is) dominált. Egy nagyon érdekes, friss texasi bírósági határozat peres eljárás lefolytatása nélkül is elrendelte egy konkrét sport streaming weboldal bezárását.

Google a tantermekben – Ugyancsak májusi hír még, hogy a Google Chroombookokkal és ingyenes appokkal látja el az amerikai iskolákat, segítendő a tanulmányok folytatását. A cikk azonban nem csak ezért érdekes. Sokat szoktam arról okoskodni, hogy jó-e a Google „mindenhol jelenlévősége” („omnipresence”). Újabb adag olaj a tűzre.

Rosati a jogkimerülésről – Eleonora Rosati az egyik legaktívabb szerzői jogi elemzővé nőtte ki magát. Számos publikációja mellett nemrég (huh, már májusban…) tudomásomra jutott, és erről még egy jót beszélgettem is az őt vendégül látó Bocconi Egyetem szerzői jogászaival, hogy a jogkimerülésről tartott Milánóban egy kiváló előadást. Ennek a vázlatát utóbb szerencsére olvasni is lehetett az IPKat blogon. Úgyhogy a témakör iránt érdeklődőknek íme a link! (Zárójeles megjegyzés: tisztelem Rosati véleményét, de én ennél kicsit többet szeretnék látni a digitális jogkimerüléssel kapcsolatosan. Az angol nyelvű könyvem megjelenése, amit talán majd Rosati is olvasni fog, 2018. februárjára várható.)

A WIPO jelentése a magáncélú többszörözésről – Megjelent a WIPO és a holland Stichting de Thuiskopie negyedik jelentése a magáncélú többszörözések témakörében.

Ráadás: Dal+Szerző 2017/2. szám – Ahogy az lenni szokott, pontosan megérkezett a címemre a Dal+Szerző idei második száma, amiben a jól bevált rovatokra találhat az olvasó: D+SZ hírek, lemezajánló, profil, játszási listák. Olvashatunk továbbá a Music Hungary 2017 konferenciáról, az mp3 „haláláról”, egy Dévényi Ádámról szóló megemlékezésről, az elektronikus jegyvásárlásról, valamint egy dalszerzőkről/dalszerzőknek szóló Artisjus kampányról, a manchesteri terrortámadás zeneipari utórengéseiről, a Faith No More-ról szóló képregényről, Liszt Ferencről, valamint három zönge érkezik Ménes Attilától. Interjú az Elefánt tagjaival (Szendrői Csaba és Tóth András), Hiennel, Tornyai Péterrel, Schram Dáviddal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük