Döntésfigyelő #1.2

Főtanácsnoki indítvány a Stichting Brein ügyben. Flo & Eddie v. Sirius XM Radio. Weboldalak blokkolása Svédországban. Osztrák döntés hamis Le Corbusier bútorokról. Jogellenes a jogsértő videók streamelése Angliában. – Döntésfigyelő #1.2.

Főtanácsnoki indítvány a Stichting Brein ügyben – Szpunar főtanácsnok közzétette indítványát a Stichting Brein ügyben, amely végső soron a The Pirate Bay torrent tracker üzemeltétésének jogi megítélését firtatja. A válasz nem a TPB-nek kedvez. Lásd még a Wolters Kluwer bejegyzését.

Flo & Eddie v. Sirius XM Radio – Az Egyesült Államokban mostanság több per is fut, amely az 1972-t megelőzően rögzített hangfelvételek vonatkozásában az előadóművészek jogvédelmére kérdez rá (és végső soron arra, hogy jár-e nekik bármiféle díjazás a teljesítményeik internetes rádiók általi közvetítéséért – az Egyesült Államokban a nyilvános előadásukért). A Sirius XM Radio ügyben hozott fellebbviteli döntés szerint nincsenek ilyen jogaik az előadóknak a New York állami common law alapján. (Szövetségi szinten biztos semmi ilyen jog nem létezett 1972-t megelőzően.) Egy másik ügyben hasonlóképp elvetették az 1972-t megelőző hangfelvételek védelmét. Lásd az iHeartMedia v. Sheridan döntést.

Weboldalak blokkolása Svédországban – Nagyon úgy fest, hogy a svédek bekeményítettek, és az angolokhoz hasonlóan kezdenek ráállni a weboldalak szerzői jogsértésekre hviatkozással történő blokkolására. Lásd még ez ügyben az 1709Blog posztját.

Osztrák döntés hamis Le Corbusier bútorokról – Nagyon szép és tömör összefoglaló egy izgalmas osztrák döntésről hamis Le Corbusier bútorok használatával kapcsolatban:

„Placing a copyright-infringing armchair in a hotel lobby does not qualify as “distribution”, but displaying a photo of it on the hotel’s website does qualify as “making available” under copyright law.  This is the outcome of a recent Austrian Supreme Court judgment, notable for its reversal of the decision of that same court in the corresponding preliminary injunction proceedings.”

Jogellenes a jogsértő videók streamelése Angliában – Végül egy angol döntés Arnold bírótól: a jogsértő videók streamelése jogellenes. Hoppácska, mondhatnánk, hiszen hasonló kérdésben jelenleg még fut egy előzetes döntéshozatali eljárás az EUB előtt, igaz, szerintem hasonló végkifejletre számíthatunk a Filmspeler ügyben. (A főtanácsnoki indítvány legalábbis ugyancsak arra szavaz, hogy a jogellenes streamek elérhetővé tétele nem áll összhangban a szerzői jog céljaival.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük