Breaking News: Megállapodás született a GEMA és a YouTube között

A mai napon robbant a hír, miszerint a GEMA német közös jogkezelő szervezet megállapodott a YouTube videómegosztó portállal, ezzel véget vetve a 2012 óta, azaz mintegy négy éve húzódó kálváriának. Lássuk a részleteket!

A GEMA német közös jogkezelő szervezet 2010-ben indított peres eljárást, mivel nem tudott megállapodni a YouTube videómegosztó portállal a megvalósított, szerzői jogi szempontból releváns felhasználások után fizetendő jogdíjak mértékéről. 2012. április 20. napján az ügyben eljáró hamburgi regionális bíróság (Landgericht Hamburg) lényegében a YouTube számára igen kedvezőtlen ítéletet hozott, amiben megállapította, hogy megállapította, hogy a YouTube felelősségre vonható, ha a felhasználók által jogellenesen feltöltött tartalmak eltávolítása iránt nem tesz meg minden szükséges intézkedést.

Az ítélet gyakorlati hatása – annak ellenére, hogy a müncheni regionális bíróság 2016-ban a fentiekkel ellentétes döntést hozott, elutasítva a GEMA 1,6 millió eurós kártérítési igényét – lényegében az volt, hogy a YouTube német oldalán számos tartalom nem volt elérhető, a felhasználókat pedig számos keresés eredményekét az alábbi – és ehhez hasonló – tájékoztatások fogadták.

youtube_blocked_germany_gema_enA mai napon közzétett hírek szerint azonban ezen áldatlan állapotok 2016. november 1. napján véget értek, ugyanis a GEMA végre – hazánkban az ArtisJus-hoz hasonlóan –  sikeresen megállapodott a YouTube-al. Bár ezen egyezség részleteit egyelőre nem tárták a nyilvánosság elé, annak hatásai állítólag már érezhetőek a német nyelvű keresési találatok között.

Update #1 (MP): A megállapodás jelentőségét mutatja, hogy még a New York Times is cikkezett róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük