Hírmorzsák #6.14

Lassan a hangoskönyv a menő? Küszöbön a pompon-uniformisok jogvédelme? Ami ellen a névfeltüntetéshez fűződő jog sem véd. „Idén a YouTube legyőzte a rádiót Magyarországon”. Munkaviszonyban létrehozott művek Franciaországban. – Hírmorzsák #6.14.

Lassan a hangoskönyv a menő? – Egyre inkább úgy tűnik, hogy az egyébként is kényelmi funkciók mentén döntést hozó felhasználók tovább lépnek a lehető legegyszerűbb tartalomfogyasztás felé a könyves piacon. Ez pedig az audiokönyvek előretörését jelenti – az e-könyvek kárára.

Küszöbön a pompon-uniformisok jogvédelme? – Az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bírósága előtt fekszik az az akta, ami azt a rendkívül fontos kérdést tárgyalja, hogy a hivatalos pompon-uniformisok esetleges szerzői jogvédelmével függ össze. Ne legyenek kétségeink, komoly pénzek forognak kockán. A Bírósághoz nemrég beérkezett egy olyan amicus curiae vélemény, ami e védelem odaítélését javasolja.

Ami ellen a névfeltüntetéshez fűződő jog sem véd – Az a hülyeség. Nincs ehhez mit hozzáfűzni…

„Idén a YouTube legyőzte a rádiót Magyarországon” – Írja a ProArt a legújabb híradásában, melynek első bekezdése a következők szerint hangzik:

Médiatörténeti pillanat: idén először többen hallgattunk a YouTube-on zenét, mint a rádióban – derült ki egy friss hazai felmérésből. Főleg a 18-29 éveseknél látványos az online zenék térnyerése: a fiatalok 80 százaléka már a neten hallgatja kedvenceit. Októberben hozzák nyilvánosságra a Magyarország zenefogyasztását vizsgáló tanulmányt, de néhány eredmény már most publikus.

Munkaviszonyban létrehozott művek Franciaországban – A Kluwer Copyright Blogról elérhető francia jogesetelemzést azoknak a figyelmébe ajánlom, akik érdeklődnek egy speciális, de nagyon izgalmas, összehasonlításra kifejezetten alkalmas terület, a munkaviszonyban létrehozott művek iránt. A tömör összefoglaló lényege szerint az eljáró bíróság megerősítette, hogy a francia szerzői jogi törvény értelmében ellenkező tartalmú kikötés hiányában a mű átadásával a munkáltató nem szerez jogot a mű többszörözésére nézve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük