Breaking News: a hiperlink valóban nem nyilvánossághoz közvetítés

Legalábbis az EUB szerint. Néhány korábbi, releváns bírósági ítéletre tekintettel gyakorlatilag ezt vártam az EUB-tól. (Nem úgy értem, hogy minden szempontból ezt tartom helyesnek, de a korábbi gyakorlat alapján úgy hiszem, csak ezt a döntést hozhatták a bírák.) A hiperlinkelés tehát megengedett.

Jövő héten alapos elemzéssel jövök. (Korábban itt és itt írtam a GS Media ügyről.) Ez most tényleg csak egy breaking, és itt most csak az előzetes döntés következtetését tüntetném fel, ami így hangzik:

Az információs társadalomban a szerzői és szomszédos jogok egyes vonatkozásainak összehangolásáról szóló, 2001. május 22‑i 2001/29/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 3. cikkének (1) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy annak megállapításához, hogy valamely internetes oldalon olyan védett művekhez vezető hiperlinkek elhelyezése, amelyek egy másik internetes oldalon a szerzői jog jogosultjának engedélye nélkül szabadon hozzáférhetők, e rendelkezés értelmében vett „nyilvánossághoz közvetítésnek” minősül‑e, azt kell eldönteni, hogy e linkeket olyan személy helyezte‑e el haszonszerzési cél nélkül, aki nem tudott vagy nem tudhatott e műveknek a másik internetes oldalon történt közzétételének jogellenes mivoltáról, vagy épp ellenkezőleg, e linkeket haszonszerzési célból helyezték el, amely esetben azt kell vélelmezni, hogy erről e személynek tudomása volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük