Szerzői jog Észak-Koreában

Mind a mai napig misztikum és elzártság jellemzi az észak-koreai kultúrát. Közismert azonban a tény, hogy ahol a kultúra relevanciát nyer, ott előbb-utóbb a szerzői jog is megjelenik. Az ország ugyan turisztikai célból látogatható, de az elzárt ország mindennapjai az államilag megrendelt és természetesen megrendezett utazások színfala mögött rejtve marad.

Szerzői jog

Észak-Korea legfontosabb kulturális eseménye, az Arirang (Fotó: korea-dpr.com)

Érdemes elöljáróban azt is megjegyezni, hogy Észak-Korea a World Intellectual Property Organization (WIPO) tagja. Ennek megfelelően dedikált intézményrendszerrel is rendelkezik – többek között – a szerzői jogok védelme érdekében. Ezzel kapcsolatban egy külön szerzői jogi irodát is üzemeltet az ország, amely egyébként elkülönülten működik az iparjogvédelmi intézményrendszertől. Észak-Korea szerzői jogi jogszabálya angol nyelven is elérhető.

A már megszokott turistalátványosságokat bemutató videókat meghaladva, az utóbbi időben egy Észak-Koreába akkreditált indonéz származású fotós, diplomata, Jaka Parker felvételei nyomán feltárult a valódi észak-koreai mindennapok egy apró szelete, mivel hivatalos kíséret nélkül, saját autóval közlekedhetett Phenjan városában. Bár a videói zöme így is a diplomatanegyed és az ottani „elit” életébe enged elsősorban betekintést, mégis számos érdekes apróságnak lehetünk szemtanúi. Például egy észak-koreai DVD boltnak.

A bolt kínálata kapcsán olyan ismert karakterek köszönnek vissza a DVD-k borítóján, mint Aladdin, A szépség és a szörnyeteg vagy épp Tom és Jerry.


 

Az nem derült ki számomra, hogy kínai importról van-e szó vagy „saját” kiadásról, de így is érdekes látni a kínálatot. Az észak-koreai szerzői jogi jogszabály egyébként a kivételek között nagyvonalúan rendelkezik, miszerint:

 

„A copyrighted work may be used without the permission of the copyright holder when a copyrighted work is reproduced or translated for use by an individual or within the family.”
Vagyis a szerzői jog által védett mű engedély nélkül másolható nem csak magán, hanem „családi” célra is. Mindazonáltal a szabályozás kettősségét mutatja, hogy ismeri például a Braille-másolatok kivételét is a vakok számára. Sajnos előreláthatólag még sokáig nem a szerzői jogi kérdések jelentik  majd a legnagyobb problémát az észak-koreai társadalom számára, mindazonáltal érdekes egy kis bepillantást nyerni egy elszigetelt ország „tartalomkínálatába.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük