Breaking News: úton az uniós szerzői jogi reform!

Nem szokásom a leakekkel sokat foglalkozni. Két okból: ezek nem tekinthetők hiteles dokumentumnak, illetve beltartalmuk is jelentős változtatásokon eshet át. Ezúttal azonban fontosnak látom, ha csak egy breaking erejéig is, de közzétegyük az uniós szerzői jog modernizálásával kapcsolatos bizottsági koncepció – majd UPDATE: szerzői jogi reformirányelv – kiszivárogtatott verzióját.

Lelkesebbje valószínűleg el is fogja olvasni. Igaz, elég hosszú, de a jelen esetben ez nem baj. Ha rövid lenne, az komoly problémákat tükrözne. És bár – még egyszer hangsúlyozom – nem szeretem a szivárogtatott verziókat -, ezt most én is el fogom olvasni. A dokumentum itt érhető el.

Gyorselemzésre vállalkoztak az IPKat oldalon, valamint Hajdú Dóri kollégám küldte el a Le Monde cikkének a linkjét.

Update #1: beindult a verkli! Szeptember 1-én az IPKat oldalon robbant a bomba, hogy a szerzői jog reformját megcélzó irányelv-tervezet draftja is felkerült a netre, természetesen ezúttal is szivárogtatás útján. Ez már jóval „barátibb” anyag, csak 23 oldalas. Két észrevétel: egyrészt nem rendeletnek tűnik a dolog, „csak” irányelvnek tehát, ez azért különbség. Másrészt a 48 preambulum-bekezdéses és 24 cikkes anyag alapvetően a következő témakörökre fókuszál: új, kötelező korlátozások és kivételek bevezetése (szöveg- és adatbányászat, műfelhasználás digitális és határokon átívelő oktatás keretében, a kulturális örökség megőrzése); kereskedelmi forgalomban nem kapható művek használata; egy (elég rövidke) video-on-demand témakörrel kapcsolatos egyeztetési mechanizmus felvetése; kapcsolódó jogok a hírportálok kiadóinak; online szolgáltatók jogérvényesítési célú felfegyverzése; a szerzők és előadók részére juttatandó tisztességes díjazás kérdése. No, izgatottan várjuk a hivatalos közleményt ez ügyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük