Breaking News: végleg lezárult a Google Books ügy

Az idei első Hírmorzsákban adtam hírt arról, hogy 2015. decemberének utolsó napján az Authors Guild a Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy fogadja be a Google Books ügyet, mert megítélésük szerint a másodfokú ítélet is tévesen alkalmazta a fair use tesztet a Google könyvdigitalizációs projektje kapcsán. A Supreme Court döntött: nem tárgyalja az ügyet.

Ez pedig nem jelent mást, mint a tíz éves jogvita végleges lezárását. Innen már nincs hova fellebbezni, az ügy véget ért. És nagyjából ez is volt várható. Jómagam is azt jósoltam, hogy ez lesz a várható kimenetele a vitának. Az első-, de leginkább a másodfokú bíróság ítélete korrekt, precíz keretek között ismerteti a fair use tesztet, és azt megítélésem szerint jól alkalmazta a tényállásra. Így tehát nincs más hátra, mint elfogadni a megmásíthatatlan. Sőt, a Google-nál talán nem is pezsgőt bontott tegnap, hanem azt is el tudom képzelni, hogy olyan terveket vettek elő a páncélszekrényből, amelyek a szolgáltatás továbbfejlesztését tehetik lehetővé. (Igaz, az európai szerzői jogi keretek között ingatag talajon állna a projekt, de a bátorság meglehet ara például, hogy új európai könyvtárakkal szerződjenek az amerikaiak, és public-private partnership keretében tovább szélesítsék a repertoárt.)
Az Authors Guild writ of certiorari kiadása iránti keresetét elutasító legfelsőbb bírósági végzést lásd itt. (Egész pontosan a 12. oldalon kell keresni az ominózus elutasítást.) E vonatkozásban lásd továbbá az Ars Technica írását, valamint a New York Times gyorshírét. Amint lehet, további elemzéseket is belinkelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük