No comment #2.5: Újabb peres eljárás Schobert Norbert ellen

Esetről-esetre egész bulvár-jellegű szerzői jogi esetek is felbukkannak blogunk radarjain. Ezúttal a Schobert-kálvária legújabb fejleményéről vagyunk kénytelenek beszámolni.

Forrás: life.hu (Mundra László©)

2013 májusában érkezett a hír, miszerint több zenei jogosult is ügyvédhez fordult annak okán, hogy állításunk szerint Schobert Norbert az általa előállított és forgalmazott fitnesz-DVD-ken felhasznált hanganyagokkal kapcsolatban nem fizette meg az ilyenkor nyilvánvalóan szükséges jogdíjakat, amely elmaradt licenciadíjak összege eléri a 400 millió forintot.

A követelések valószínűleg nem fogtak helyt, mivel az eset a későbbiekben egy büntetőeljárással folytatódott, majd 2015 szeptemberében a kiadók egy része ezzel párhuzamosan polgári peres eljárást is indított, ahol mintegy 200 millió forintot követelnek.

Végül e hét szerdán a Blikk adta hírül, hogy a Compact Disco munkásságát gondozó CLS Kiadó jogi képviselője megelégelve a büntetőeljárás „lassúságát” szintén polgári peres eljárást indított. Érdekesség még, hogy az alpereseket képviselő Horváth György a Blikk szerint többek között azzal az érvvel kívánta a jogosulatlan felhasználásokat alátámasztani, hogy „az ominózus dalt, […] csak 50 másodpercig hallható a háromórás anyagon.” Szerzői jogászokként azért bízunk benne, hogy az érdemi ellenkérelemben az alperes ettől majd szilárdabb érveket is képes lesz felhozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük