Francia törvényjavaslat az üres hordozó díjak reformjáról

A magáncélú másolatra tekintettel fizetett díjak kérdése időről-időre felbukkan a blogon, az EuB kérdésben releváns döntéseinek több posztot is szenteltünk. Ezúttal egy friss francia törvényjavaslatról teszünk hírt.

A Nemzetgyűlés elé terjesztett javaslat főbb elemei éppen a Padawan-döntés miatt újraírt francia törvény finomhangolását célozzák.
Mindenekelőtt átnevezné a díjat, és az új elnevezés lényegében azonos lenne az InfoSoc-irányelvben használttal. Ezzel feloldásra kerülne egy terminológiai probléma, amely egyébként a díj szerzői jogi minősítésére is kihatással lehet.
Másodsorban a díj megállapításával kapcsolatban vezetne be fontos változtatásokat. A díjazás mértékének megállapításához használt becslési módszerekkel kapcsolatban a törvényszöveg szintjén rögzítenék, hogy azoknak a tényleges felhasználói szokásokat kell rögzítenie. Minden hordozó tekintetében maximalizálva lenne a díj mértéke az ár meghatározott százalékában. Ezen túl pedig a díjat meghatározó bizottság összetételét is megváltoztatnák, amellyel a jogosultak bizottságon belüli képviseleti aránya csökkenne. A bizottság által jóváhagyott díjszabást egyúttal miniszteri jóváhagyáshoz is kötné (ez a megoldás egyébként ismerős lehet a magyar szerzői jogból is).
A jelenlegi rezsimben a beszedett díjak negyedét a közös jogkezelő szervezetek törvényben meghatározott kulturális célokra használhatnák fel, amelyhez a törvény az interneten elérhető legális tartalmakhoz való hozzáférés elősegítését is hozzátenné (ez a törekvés pedig egy pár éve vissza-visszatérő eleme a francia törvénymódosításoknak, a HADOPI-törvényben is helyt kapott hasonló célkitűzés). A javaslat pedig a díj fennmaradó 75%-a felosztásának átláthatóságát is növelné.
A szakmai célú felhasználások kapcsán megfizetett díjak szakmai szervezetek részére való visszatérítésére is konkrét megoldást tartalmaz a javaslat.
Mivel még csak a törvényhozási eljárás kezdetén tartó javaslatról van szó, amelyet mind az illetékes bizottságoknak, mind pedig a két parlamenti kamarának meg kell tárgyalnia, a javaslat valószínűleg jelentős módosításokon esik majd át. Kíváncsian várjuk tehát, hogy mi lesz a sorsa ezeknek az elképzeléseknek. Az javalsatról egyébként az 1709 Blog is beszámolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük