Geoblocking és korlátozott tartalmak a Netflix-en

Tíz nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Netflix elérhetővé tette szolgáltatásait hazánkban is. Most az is kiderült, hogy a teljes repertoár hány százaléka érhető el itthon, illetve az újonnan csatlakozott további 139 országban.

pr.netflix.com
A korábbiakban breaking news-ként számoltunk be arról, hogy az Egyesül Államok egyik legnagyobb tartalomszolgáltatója többek között hazánkban is elérhetővé tette szolgáltatásait. Már az akkori bejegyzésben is kitértünk rá, hogy egyelőre csupán a tartalmak egy  kisebb része érhető el magyar IP-címekről, de pontos adatokkal nem tudtunk szolgálni. A finder.com viszont egy igen alapos összehasonlító táblázatot tett közzé, amelyben pontos adatok találhatóak meg arról, hogy mely országokban hány százaléka érhető el a Netflix teljes – értsd: Egyesült Államokban elérhető – kínálatából.
Magyarország nem éppen előkelő helyen található ebben a listában, 122. helyen áll a felsorolt 184 országból, olyan „versenyzőket” magunk mögé utasítva, mint Csád, Bután, Mongólia vagy Kongó, míg eközben – Európai Uniós tagságra tekintet nélkül – gyakorlatilag minden környező ország megelőz bennünket, illetve olyan államok is, mint Sri Lanka, Niger vagy Irán. Tovább számszerűsítve, hazánkban 171 sorozat és 548 film volt elérhető a táblázat készítésének pillanatában, ami a teljes kínálat 14,78, illetve 11,93 %-ának felel meg.
Ehhez részben kapcsolódik az a hír, miszerint a Netflix – eddigi gyakorlatával ellentétesen – a továbbiakban nem fogja tolerálni, hogy az előfizetői az IP-címeik megváltoztatásával, VPN-szolgáltatások igénybevételével vagy más módokon kijátsszák a terület-alapú korlátozásokat (ezzel elérve olyan tartalmakat is, amelyeket saját országukban egyébként nem tudnának), és ennek érdekében fejlesztik a saját technológiai megoldásaikat is.
Ez a lépés – ami szerzői jogi szempontból nyilván tolerálható, hiszen ha a szolgáltató olyan tartalomhoz biztosít elérést, amelyre az adott országban nincsen felhasználói engedélye, az természetesen jogsértés – több kérdést is felvet, kezdve azzal, hogy milyen hatással lesz ez a nemzetközi vagy éppen hazai, rendelkezésre álló vagy potenciális előfizetői állományra, egészen odáig, hogy milyen hatással lesz minderre az Európai Bizottság reformindítványa (amelyről szintén beszámoltunk már), és az abban található, a tartalmak és szolgáltatások határokon átívelő hozzáférhetőségével kapcsolatos javaslat, amennyiben elfogadják azt.
Ugyancsak érdekes kérdés, hogy a szolgáltatónak egyáltalán megéri-e technológiai-fegyverkezési harcot indítania a saját felhasználóival szemben, minden esetre több unblocking-szolgáltató is jelezte már felhasználóinak, hogy nem szükséges aggódniuk a Netflix nyilatkozatai miatt.
A Netflix fenti nyilatkozatában az is említésre került, hogy törekednek arra, hogy minél hamarabb elérhetővé tegyék teljes repertoárjukat minden felhasználó számára, ami természetesen időigényes folyamat. Mind a felhasználók, mind a szolgáltatók érdekében reméljük, hogy ennek a folyamatnak minél hamarabb pont kerül majd a végére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük