Breaking News: Magyarországról is elérhetőek a Netflix szolgáltatásai

Régóta vártuk már, hogy a Netflix honlapját meglátogatva ne “a szolgáltatás az Ön országában még nem elérhető” tájékoztatás fogadjon minket. Úgy fest, hogy ez a várakozás tegnap este véget ért. Lássuk, mit tartogat a felhasználók számára a világ egyik legismertebb tartalomszolgáltatója!

Forrás: businessinsider.com
A Netflix az egyik leginkább ismert tartalomelőállító- és szolgáltató a világ tőlünk nyugatra eső részeiben. A szolgáltatás lényege, hogy a repertoárban megtalálható filmeket és sorozatokat fix havidíj ellenében teszi elérhetővé, tehát nem az itthoni televízió-szolgáltatók által kínált kölcsönzésről van szó. A blogon már 2011-ben beszámoltunk a streaming szolgáltatás egyes szerzői jogi és gyakorlati aspektusairól, nem is olyan régen adtuk hírül a “Netflix gonosz ikertestvérének” megszűnését, majd 2014-ben és majdnem pontosan egy évvel ezelőtt írtuk meg, hogy a Netflix – relatíve – rövid időn belül hazánkban is elérhetővé teszi a szolgáltatásait.
Erre pontosan tegnapig kellett várni, ugyanis Reed Hastings, a Netflix feje délután a Consumer Technology Association (CES) éves konferenciáján jelentette be a szolgáltatás hazánkban történő beindítását, estére pedig az Index hírül is adta, hogy a regisztrációs felület hazai IP-címekről is hozzáférhetővé vált.
Egyelőre az oldalon nincs magyar lokalizáció – tehát az oldal nyelve angol -, illetve magyar felirat vagy szinkron sem érhető el, tehát az ingyenes próbahónap megkezdéséhez némi angol tudásra mindenképpen szükség lesz majd. A magyar lokalizáció és feliratok feltehetően rövid időn belül elérhetőek lesznek, a szinkronokra viszont lehet, hogy várni kell majd.
Szerzői jogi és gyakorlati szempontból több kérdést is felvet a Netflix belépése a hazai szolgáltatók közé. Mindenek előtt a magyar piac sajátosságai mellett valószínűleg akkor tud majd a streaming óriás labdába rúgni, ha a szokásosnál több szinkronizált tartalommal tud jelentkezni, hiszen nálunk – rendkívül sajnálatos módon – kevés kultúrája van az eredeti nyelvű tartalomfogyasztásnak.
A repertoár nagysága is jelentős kérdés lesz, a Netflix-nek ugyanis meg kell szereznie az elérni kívánt tartalmak on-demand elérhetővé tételének jogait hazánkban is. A jelenlegi tartalomkínálat első ránézésre máris köröket ver a már elérhető kölcsönző-szolgáltatásokra, de ettől függetlenül vannak benne hiányosságok. Az első 5-6 keresésem példának okáért eredmény nélkül maradt (horribile dictu, de pl. a Jóbarátok egy része sem elérhető), és a filmadatbázis sem teljesen up-to-date a nyugati kínálathoz képest.
A szolgáltatás egyébként három előfizetési konstrukcióval rendelkezik: 8, 10 és 12 euró, attól függően, hogy egyszerre hány eszközről kívánunk filmeket nézni, illetve igényt tartunk-e U-HD vagy HD minőségre is, vagy megelégszünk az SD-vel. Ami viszont jó hír, hogy a teljes repertoár elérhető minden csomagból, így a Netflix minden további nélkül versenyképes egy televízió előfizetéssel.
Nincs olyan szerzői jogász, akinek ne derülne fel a szíve attól, hogy a legális alternatívák sora nem is akármilyen taggal egészült ki ezzel a lépéssel, kiemelve azt a tényt, hogy a szerzői jogi jogsértések mértéke – a filmalkotásokkal kapcsolatban – a legtöbb országban jelentősen esett a Netflix színre lépésével. Reméljük erre a tendenciára hazánk sem fog rácáfolni, és a teljes lokalizációval a magyar felhasználók és nem mellékesen a jogosultak is jelentősen előnyösebb helyzetbe kerülnek majd.
Ma estére pedig jöhet a “netflix and chill”.

8 thoughts on “Breaking News: Magyarországról is elérhetőek a Netflix szolgáltatásai”

 1. Kokas Károly says:

  Nagyon jó problémafelvetés!

  Érdekesnek vélem, hogy hat ez nálunk arra a piacra és korosztályra a számítógépes eszközön fogyasztja a sorozatokat.
  Ugyanis a sorozatfüggőség és kultúra a kulcs a az egésznek.

  Ehhez pár dolgot előre kell bocsátanom:

  – szerintem a klasszikus mozi amerikai értelmezésének sokkal progresszívebb korszakában van az amerikai (s részben a világ) sorozatgyártása… elég megnézni, hogy milyen színvonalú tömegfilm megy a plázákban, s hány igen kifinomult tematikájú, kivitelő, fotózású stb. sorozat fut közben. Hasonlítsa össze valaki a Carnevale sorozat fotózását például egy átlag hollywoodi filmével, vagy mondjuk a The Killing dramaturgiáját és játékát ugyanezekkel. (még 20 példát tudnék mondania True Detectives-től a Manhattan-ig bezárólag…)
  – a másik, hogy technikai színvonalát tekintve, a műsorválasztás szabadságát figyelembe véve, valamint az elérhetőség gyorsaságát is beszámítva, kialakult egy réteg, amelyik a hálózati on-demand tévézést tekinti ma már televíziózásnak, s teljesen levált a csatornákról, még a tematikusakról is. Ezeknek az IpTV felvételi üzemmódja csak az egyik formától a másikig tartó átzsilipeléshez kellett…
  – az on-demand réteg ma már Magyarországon is hatalmas, az elaprózódott kereskedelmi, sőt külszolgálati csatornák nézettségével összevethető méretű nézettséget produkál…
  – mindebben az új trendben benn van és felszívódott az internet klasszikus szabadságvágya és főleg öntevékeny jellege és értékei: érdemes pl. megnézni, hogy hány ezer sorozatepizód fordítást hány száz ember készít el, átlagosan nagyon magas színvonalon és nagyon gyorsan…
  – a magyarországi "torrent klubok" informatikai infrastruktúrája és szervezeti élete bármely más kereskedelmi rendszerrel összevthető, a modern informatikai szolgáltatók (pl. könyvtárak) rendszereivel egyenrangú, ügyfeleik száma hatalmas
  – kiegészíti ezt az online streaming illegális piac is, amin a torrentbe benem vontak aktuálisan keresnek, találnak és néznek kihagyott epizódokat, s részeket…

  Külön érdekes még a jelenség viszonya a Bithumen és nCore-on stb. torrentezők tömegeivél, ti. a Netflix kiteszi a teljes sorozatot induláskor, így percek alatt torret site-okra kerül, kb. egy nap alatt van felirat az első részre s így tovább, s nemegyszer pár nap alatt tízezrek töltik le…

  Mindez hogy hat az eredeti, esetleg jogi megfontolásból "kiherélt" Netflix hazai megjelenésére, forgalmára? ill. oda-vissza?
  A szerzői jogilag torrenten szocializált, internet szabadságharcosok akár egy fillért is fizetnek? szerintem csak GooglePlay típusú tömegárral s az on-demand elszámolással van esélye… s máshol el nem érhető tartalommal. S most kiderül a potenciális torrentezők és a valódiak halmaza közti különbség…

  Szóval van mit figyelemmel követni, mert a klasszikus 60 éves múltú televíziózás most múlik ki, s ebben a hálózat és a digitális forma a ludas megint, ahogy történik/történt az másutt is: az információ, a híripar, a tudományos szakcikkek és a szórakoztató könyvek piaca esetében.
  Bizony lehet, hogy majd egyszer úgy mondjuk, hogy felfedeztük a tűzet, a kereket … és a hálózatot.

 2. dr. Ujhelyi Dávid says:

  Kedves Károly!

  Jó meglátás, hogy a sorozatgyártásban mostanában több lehetőség van igényesnek lenni, mint egy tucatmoziban. Magam részéről a "The Knick" vagy a "The Leftovers" sorozatokat tudnám példának hozni.

  Ugyancsak fontos kérdésnek tartom magam is, hogy az ingyennel (tehát pl. az nCore kínálatával) lehet-e versenyezni? Én úgy gondolom, hogy lehet, és a filmekkel kapcsolatban a Neftlix az egyik legesélyesebb piaci szereplő. Más kérdés, hogy a globális nyitás kapcsán egy olyan piac leszünk/vagyunk, ahol kénytelenek voltak ott lenni, vagy olyan, amiben valós potenciált látnak (az szerintem nem kérdés, hogy megvan-e ez a potenciál).

  Reméljük, hogy a bővülni fog a kínálat (a napokban egyébként folyamatosan bővült, ha jól láttam), és a jogszerű tartalmakra nyitott felhasználók élni is fognak azzal.

 3. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Én csak rövid leszek, mert ez a terület már Dávidé a blogon és a tudományos elemzések terén is. Sok éve mondtam, hogy ez kell a népnek ahhoz, hogy egy részük legalább visszaszokjon a feketéből a fehérbe. A jogosultaknak pedig csak ez az egy lehetősége van arra, hogy ezt elérje. (Most értelemszerűen a modellről, és nem pont a Netflixről beszélek, bár a tény, hogy a cégnek már saját sorozatai is vannak, és így már nem csak közvetítő, de jogosult is egyben, tovább árnyalja a képet.)

  Nem akarok elhamarkodottan véleményt formálni ezzel együtt sem a piacra lépést illetően. Azt már várhattuk egy ideje (jó két éve), most eljött. És szerintem is van benne komoly potenciál. Azt mindenkinek meg kell értenie, hogy a tartalom szélesítése folyamatos üzleti terv szerint zajlik, nem lehet egyszerre annyi anyagot elérhetővé tenni, mint amit egy nCore évek alatt összepakolt. A Netflix nyújtotta kényelem ugyanakkor szerintem számottevő közönséget fog vonzani, de mégis azt érzem, ezzel még nem dől el idehaza a fájlcsere ügye. Utóbbi is maradni fog, ami miatt nem tudom hibáztatni a pénzügyileg kevésbé stabil hátterű fogyasztókat.

  Mégis, ez egy kiváló kezdeti lépés, csak így tovább.

 4. Kokas Károly says:

  Köszönöm Dávid! Nekem még eszembe jut ebben talán most még az is, hogy a torrent-szocializációs igen nagy csapat, elcsábul-e, amire Péter utal, kiszürkül-e a tilosban járók pedigréje?
  Ebben pl. kulcskérdés (látom a blogokon feltett kérdéseket) a használat szabadságfoka és kényelme. A filmnézés ugyan korlátlan, de fejlett letöltőeszközhöz kötött, ti. vagy van alkalmas smart tévém, vagy meg kell oldanom a számítógépem, csatlakozását a tévéhez stb. mert a streaming nem mobil, mint a letöltés… s mindjárt felmerül a kötött steaming capture-ozása, vagyis "lelopása" pusztán házi kényelemből. Akkor meg már bigyózni kell, oda a kényelem… részletnek tűnik, de szerintem a több százezres torrentezőnek ez alapvető, hogy kényelmesebb-e mindez. S még ehhez jön, a kedvenceim csak az előfizetésre biztosítottak? hogy archiválhatok? — ezeket mainapság, a hírhez kapcsolódva sok tucatnyian bögözik a hálózaton…

 5. Kokas Károly says:

  Paradox igen, hogy tkp. egy elfogadható árért és kényelemért cserébe szívesen szürkülnek és fehérednek a népek, akik ab ovo minden ilyesmi ellen "szövetkeztek".
  Az persze kérdés, hogy a jogilag is elfogadható helyzetet lefedő technika minden szabadságot meg ad-e? ti. akiknek szürkülni és fehéredni kellene, nem a tévé elől, hanem a teljesen szabad hálózati világból kellene hogy jöjjenek. Hiszen ők az igazi nagy sorozatfalók. Az ő elcsábulásuk, számosságuk okán is fontos, meg mert balogjaikon, fórumaikon keresztül ők fújják a neten a passzátszelet… ők csinálják a feliratfordításokat, s egyáltalán ők dobják föl, mit érdemes nézni…

 6. dr. Ujhelyi Dávid says:

  Péter, nagyon jól megragadtad, és teljesen egyetértek Veled: ezzel egy csapásra nem fog semmi sem megoldódni, de nagyon jó, hogy legalább lehetőség van.

  Azt természetesen nem várhatjuk el egy szolgáltatótól sem (és remélem, hogy itthon senki sem fogja elvárni), hogy olyan repertoárral álljanak elő, mint az nCore. Ennek ellenére én nagyon örülök, hogy végre egy olyan piaci szereplőt látok itthon, aki nem hibáztatja, hanem kihasználja az internetben rejlő lehetőségeket/technológiákat.

  A kifehéredéssel kapcsolatban: nyilvánvalóan vannak objektív tényezők, aki nem képes megfizetni bármilyen szolgáltatást, az a Netflix-re sem fog előfizetni. Ennek ellenére én hiszek abban, hogy már van egy – akár fizetőképes – generáció, akiknek már van igényük arra, hogy jogszerűen férjenek hozzá a tartalmakhoz.

  Bárhogy is, szerintem egy lépéssel mindenképpen előrébb vagyunk.

 7. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Mint mindig, szerintem a lényeg itt is a több kommentben rejlő apróságokból áll össze, ami akár úgy is megragadható: ahány ház, annyi szokás. Én annak örülnék, ha sokak fantáziát látnának a Netflixben. Nem azért, hogy őket gazdagítsuk, hanem azért, hogy erre tekintettel mások is piacra lépjenek, és így verseny legyen, az árak talán még egy kicsit lejjebb menjenek, és akkor a nüvekvő repertoár és a kedvezőbb árak miatt talán még többen "átcsábulnak". De ez egyértelműen nem lesz igaz azokra, akikre Károly is utal, akiknek a torrent kényelmesebb. Mert olcsóbbnak mindig is olcsóbb marad. De most tényleg, 3000 Ft drámaian sok? Mert azért a torrentezők egy jelentős részének szerintem ez nem lehet akadály. Ha pedig nem a kényelem, vagy a pénz a fő motivációs tényező, hanem a "csakazértisletöltök" mentalitás, akkor csak annyit mondhatok, egyik kedvenc filmemből idézve:

  "Élj vele boldogan, áldásom rád,
  ő talán elvisel minden vitát
  Én már távozom, ezt megúsztam szárazon,
  S bárhogy is számolom, egy cseppet se bánt."

 8. Pingback: Szerzői jog 2016: 15+1 – COPY21
 9. Trackback: Szerzői jog 2016: 15+1 – COPY21

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük