2016-ra megszületett a Digitális Jólét Programja

A Deutsch Tamás nevével fémjelzett, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció erdményeként a 2015-ös év egyik utolsó Magyar Közlönyében jelent meg a 2012/2015. (XII. 29.) Korm. határozat a Digitális Jólét Programjáról. Az InternetKon a kormány válasza volt az általa kivetni tervezett „internetadó” bevezetésével kapcsolatos társadalmi ellenállásra és tüntetésekre.

Digitális jólét

Magáról a Digitális Jólét Programról eddig nem lehetett túl sok mindent tudni, a hazai sajtót is meglepte a váratlannak tűnő határozat, ugyanis mindenféle sajtótájékoztató nélkül, épphogy nem titokban született meg az új jogszabály.

Pedig a Digitális Jólét Programja a korábban tervezett internetadó helyett „internet ÁFA csökkentést” fog elhozni a fogyasztók számára, azonban a programnak eddig talán nem várt, szerzői jogi vonatkozásai is lesznek.

 

A már említett határozat szerint ugyanis Trócsányi László igazságügyi miniszter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a jogosultakkal és a felhasználókkal egyeztetve alakít majd ki tárgyalási álláspontot az európai szerzői jogi szabályozás felülvizsgálatáról folytatott tárgyalásokra.

Érdemes tehát felkészülni az újabb nemzeti konzultációra, bár a tárgyalási álláspont alapja a kormány határozata értelmében az lesz, hogy az európai szabályozás biztosítsa, hogy mindenki kedvező áron, legálisan és egyszerűen juthasson az interneten médiatartalmakhoz.

A startégiaalkotás azonban a szerzői jogról szóló törvény módosítását is magával hozhatja, a kormány ugyanis felhívja az igazságügyi minisztert, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének bevonásával, a jogosultakkal és a felhasználókkal egyeztetve, 2016-ban végezze el a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény utólagos hatásvizsgálatát az előző bekezdésben említett szempontok alapján, és mindezekre tekintettel, indokolt esetben, tegyen javaslatot a szabályozás felülvizsgálatára, illetve új jogszabályok megalkotására.

Remélem mindazonáltal, hogy a jólét (ha egyáltalán ezt jelenti) nem csak virtuálisan digitálisan jön majd el 2016-ban a magyar fogyasztók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük