No comment #1.12 – Hello, hello

Ha valaki „copyright geek”, akkor ezt nem hagyhatja ki… Paródia, véleménynyilvánítás vagy szerzői jogsértés az Ákos-dal átirata?

Elképzelhető, hogy egy szerzői jogász csípőből az utóbbira szavazna, mivel a bevett gyakorlat szerint vicces dalszöveg írása és előadása az eredeti zenemű és hangfelvétel megtartása mellett ún. „blüettet” eredményez, ami azonban még engedélykérést feltételez. A Deckmyn ítélet óta ugyanakkor az is valószínű, hogy sokkal többen arra tennék voksukat, hogy bárki parodizálhat egy szerzői mű segítségével más személyt („parody with” koncepció), miközben az alapjogok kiemelt figyelmet és védelmet érdemelnek. Vagyis bár az új dal Ákos eredeti művét használja alapul, a videóból is jól „kilátható” két személy – sokak számára, köztük e blog alapítója számára sem elfogadható – nézetét kritizálja a véleménynyilvánítás szabadsága segítségével.
Mivel a jog már csak olyan, hogy nem mindig az igazság dönt, én csak annyit mondok: ez olyan vélemény, amire szükség volt. Ezért tessék hátradőlni, és amíg le nem szedik a netről, tessék meghallgatni. Újra és újra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük