Hírmorzsák #5.18

Egyezséggel zárult a legújabb Sherlock Holmes per. Mennyit fizessen a jogsértő? Nyomás alatt a Vkontakte. Elkészült a TPP. Reform előtt a dél-afrikai szerzői jog. – Hírmorzsák #5.18.

A nyugdíjas Sherlock
(Ian McKellen)
Forrás: 1709Blog

„Új-Mexikó államban szövetségi pert kezdeményezett a Doyle-hagyatékot kezelő szervezet a júliusban mozikba kerülő új Sherlock mozi („Mr. Holmes„) alkotóival szemben. A hasonlóságok között olyan tételeket sorol fel a felperes, mint hogy Watson újraházasodott, Sherlock Holmes pedig kedves és udvarias öregemberként éli életét (amely tulajdonságai a közkincsbe került művekből hiányoztak).”

A legújabb hírek szerint a peres felek egyezséggel lezárták a jogvitájukat. (Ami ugye mindig azt jelenti, hogy alperes szerint is van némi vaj a füle mögött, mégis olcsóbban megúszhatja, mint egy érdemi eljárást, egyúttal a felperesnek is jobb, mert így biztosan pénzhez jut.) A film ugyan nem termel sokat, de legalább a felpereseknek tetszett.

Mennyit fizessen a jogsértő? – Teszi fel a kérdést az IPKitten blog szerzője egy kiváló gyűjtésben, amely az EUB előtt heverő, szellemi tulajdonjogokat – ide értve két esetben a szerzői jogokat is – sértő felhasználásokkal kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárások legfontosabb kérdését járja körbe: milyen mértékű kártérítést hagyhatnak jóvá a tagállami bíróságok a Jogérvényesítési irányelv 13. cikke alapján. A két szerzői jogi ügyről, amint döntést hoz az EUB, én is be fogok számolni.

Nyomás alatt a Vkontakte – A Vkontakte a szláv ajkú országok vezető közösségi platformja, amolyan Facebook-féleség. Azzal a hatalmas különbséggel, hogy éveken át a szerzői jogsértések melegágya volt, mivel bárki bármilyen tartalmat feltölthetett a profiloldalára. Vagyis nem csupán hiperlinkelésről vagy beágyazásról beszélünk, hanem tudatos többszörözésről és lehívásra hozzáférhetővé tételről. A jelek szerint, melyet az IPWatchon kívül az 1709Blog is megerősít, e tömeges és tudatos jogsértések elérték a jogosultakon túl az orosz bíróságok ingerküszöbét is, mivel bírósági határozat született, amely kötelezi a platformot a jogsértések megakadályozására. A legújabb jelek szerint persze mindez a törzsközönségnek nem tetszik. (Épp a mostani finn utam során hangsúlyozta lelkesen az egyik diák, hogy bizony őt is egy kifejezetten hollywoodi filmek megosztását célzó csoport moderátoraként tiltották le a rendszerről. Neki nagy gratula…)

Elkészült a TPP – Bár a hírek szerint a TPP-t elfogadták a tárgyaló országok, nyilvánosságra még nem hozták a hiteles szöveget. Ez persze sosem akadályoz meg néhány lelkes szivárogtatót, hogy ne tegyék elérhetővé a „nem hivatalos” verziót. Én jómagam az ACTA tárgyalásai óta tartom magam ahhoz, hogy leakekkel nem foglalkozok behatóan. Majd ha meglesz a nyilvános verzió, azt átnézzük. Azért a lelkesebbjének íme néhány link. A fent behivatkozott is megerősíti, amit a vezető kanadai szerzői jogi blogger-professzor, Michael Geist is: szigorodnak a jogérvényesítési eszközök (főleg az internethozzáférés-szolgáltatók általi szűrés szigorodhat az érintett országokban), a védelmi időt is a magasabb, post mortem auctoris 70 évre kell majd emelni, ahol ez még nem történt meg.

Reform előtt a dél-afrikai szerzői jog – Zárásként hardcore rajongóknak ajánlom figyelmébe azt az IPWatch bejegyzést, ami a dél-afrikai szerzői jogi szabályozás reformjával kapcsolatos konferenciáról számol be. Az igazán nagy rajongók azonban olvassák el azt az IPKat blogon közzétett cikket is, amely a reform egy nagyon érdekes pontjával kapcsolatos: mi van akkor, ha a szerzői jogosultnak „nyoma vész”. (Akár értelmezhetjük úgy is, hogy a „mű elárvul”.) A tervezet szerint ilyenkor – tessék megkapaszkodni – a szerzői jogok az államra szállnának. Hoppácska, milyen megoldás ez már!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük