Öreg Mickey nem vén Mickey

Jogsértő-e, ha egy karikaturista megrajzolja, miként festene Mickey és Minnie egér, ha követnék saját korukat? A két híres egérfigura, melyek a Walt Disney cég ikonikus karakterei, idén 87 évesek. Csak épp nem a rajzpapíron.

Forrás: Hetediksor.hu
Andrew Tarusov viszont gondolt egyet, és megrajzolta a 87 éves egér párost – korhű környezetben. Ugyanígy tett Goofy-val, a Tom és Jerry „sztárpárossal”, a Gyalogkakukkal, Dodó kacsával, és még hosszan folytathatnám a sort. A kedvencem, Goofy, például elég rokkant 83 évesen. Ezek a rajzok azon felül, hogy természetesen vicces hatást keltenek, egy szerzői jogász agyát más szempontból is megmozgatják. Tarusov művészete sérti-e a szerzői jogosultak érdekeit, esetleg belefér valamely szabad felhasználási kategóriába, netalán a véleménynyilvánítás szabadságába?

Mivel a vizuális alkotások szerzői jogvédelemben részesülhetnek, amennyiben egyéni, eredeti jellegűek (az angolszász világban „csupán” eredetinek kell lenniük azzal, hogy önálló alkotás útján jöttek létre, és kreativitást testesítenek meg). Számos amerikai per, vagy épp magyar SzJSzT szakvélemény igazolja, hogy a rajzfilm-karakterek védelme stabil talajon áll. Tarusov képei ezeket a karaktereket azonban két irányba is módosítja. Egyrészt öregbít rajtuk, vagyis bemutatja, miként festhet egy hatvan, hetven vagy épp nyolcvan éves „rajzfilmsztár”. Ez az öregbítés azonban magában hordozza azt is, hogy az öregséget is kifigurázva jóval esendőbbeknek mutatja be a figurákat. (Ez alól talán Tapsi Hapsi és Lola a kivétel csupán, akik öreg korukban is sportosak és szinte „felsőbbrendűek”.) Vagyis a karakterek kifigurázzák a Disney cég – és más alkotók – fiatalos figuráit.
Amit ezeknél a képeknél világosan látunk, az átdolgozás, amely végső soron karikatúraként, de extrémebb érveléssel akár még paródiaként is értékelhető. Elképzelhető, hogy egyes országokban, így az Egyesült Államokban, az ilyen felhasználás a fair use teszt hatálya alá tartozzon, habár erre nézve irányadó precedens még nem ismerek. (Sőt, a Walt Disney v. Air Pirates ügyben a drogdíler Mickey egér elbukott a fair use teszt próbáján.) Európában talán épp a Deckmyn döntés adhat fogódzót a felhasználást jogszerűnek vélők oldalán.
Ugyanakkor, ha arra megnézzük Tarusov Facebook oldalát, világos, hogy professzionális rajzolóról van szó. Bár a szeptember 2-ai bejegyzésében közzétett fotók leírásánál nem tesz említést arról, hogy engedéllyel készítette-e el a képeket, de szakmabeliként talán rendelkezett azokkal. Mindent egybevetve a fenti példa inkább csak tanulságos, elgondolkodtató, de egyben vicces példa, semmint olyan, amelyről bírósági ügyekből hallhatnánk majd még.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük