Hamisítás Elleni Világnap – 2015

A Hamisítás Elleni Világnap alkalmából hazánkban és a nagyvilágban egyaránt előtérbe került a hamis termékekkel kapcsolatos problémák témaköre. Magyarországon a hamisítással szemben, állami szinten a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, vagyis a HENT lép fel.


Meglepő módon a HENT 2015-ben nem rendezett a jeles nap alkalmából egyetlen rendezvényt vagy konferenciát sem, sőt a HENT-díj átadását is egy későbbi napra, 2015. június 29-re halasztották és a rendezvény apropója egy gyógyszeripari megállapodás aláírása volt.

A jeles napon egyetlen hazai jogvédő szervezett valamilyen említésre érdemes eseményt: az autóipari hamisítványok ellen fellépő  JAF rendezett látványos megsemmisítő akciót. A szervezet immáron négy éve segít a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak megtalálni a hamis autóalkatrészeket és diagnosztikai szoftvereket.


A gépjárműipar és javítás területén elszaporodtak ugyanis a hamis alkatrészek és az illegálisan letölthető szoftverek, ezért az egyesület úthengerrel zúzta össze azokat (utóbbiak tekintetében DVD-ket) a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából.

 

„A Hamisítás Elleni Világnap egy jó alkalom arra, hogy egyrészt megköszönjük a JAF és minden civil szervezet nevében, továbbá a jogtulajdonosok nevében a Nemzeti Adó és Vámhivatal és azon belül is a Reptéri, a VÁM, a Bevetési, és Bűnügyi Igazgatóság munkatársainak azt a lelkiismeretes tevékenységét, amit a hamisítás elleni munkájuk során folytatnak. Szeretnék köszönetet mondani azért is, ahogy együtt dolgoznak és gondolkodnak a jogvédő civil szervezetekkel. Ennek az együtt gondolkodásnak, együtt cselekvésnek a jó példája ez a mai napi sajtórendezvény is.” – hangzott el a JAF sajtótájékoztatóján.
Mindeközben a világ más pontján másként értelmezték a nap üzenetét. Az itcafe.hu beszámolója szerint a napokban amnesztiát hirdetett ugyanis az egyik legkedveltebb anitvírus-szoftver a Malwarebytes.

Azoknak a felhasználóknak, akik kulcsgenerátorral, fizetés nélkül (vagyis jogsértő módon) használják jelenleg a szoftverüket, most lehetőséget biztosítanak arra, hogy 12 hónapig élvezzék a legális ügyfeleknek járó védelmet és a frissítéseket.

 

A hamisítás ellen küzdelem eszközei tehát meglehetősen széles skálán mozognak és számos megközelítés létezik a probléma kezelésére. A kérdés csak az, hogy melyik lesz sikeresebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük