A Pécsi Tudományegyetem együttműködik DEXTER laboratóriumával

A napokban egy érdekes hirdetmény jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) ugyanis egy olyan informatikai rendszert kívánt beszerezni, melynek segítségével naprakész nyilvántartást tud vezetni a PTE égisze alatt születő, különböző besorolású szellemi termékekről – legyen szó kezelésről, hasznosítási, illetve oltalmi eljárás lefolytatásáról -, azok teljes életciklusán keresztül.

A közbeszerzési eljárást az egyetemi  hallgatók számára ismerős alkalmazások, az .ETR, a CooSpace és a Modulo rendszer szállítója, a DEXTER Informatikai és Tanácsadó Kft. nyerte. Mivel kíváncsi voltam, hogy a rendszer milyen segítséget fog jelenteni a PTE számára és esetleg más egyetem is hasznosíthatja-e majd a fejlesztést, ezért megkerestem a Pécsi Tudományegyetemet a fenti kérdéseim kapcsán.

 

A PTE válaszából kiderült, hogy az egyelőre Szellemi Termék Adminisztrációs Rendszer (SZTAR) munkacímet viselő szoftver feladata az lesz, hogy segítse a PTE tulajdonában lévő szellemi alkotások nyilvántartását, hatékonyabbá tegye a szellemi termékek kezelését. A szellemi alkotások kezelése, a technológia-transzfer tevékenység a PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Osztály feladata, a szoftver is e szervezeti egység munkáját segíti majd.

A számítógépes program a PTE belső felhasználású rendszere lesz, és ennek megfelelően a PTE  igényeinek megfelelően lesz kialakítva, de cél lenne a szoftver sikere estén annak bevezetése a partner oktatási intézményekben is. A fejlesztendő rendszernek mindazonáltal szerves módon össze kell épülnie a Modulo és a Kutatói Adminisztrációs Rendszerrel egyaránt.

A különböző iparjogvédelmi eljárások nyomon követése valóban komoly adminisztrációt igényel, melynek kapcsán nagyon kiemelten fontos például a határidők pontos nyilvántartása, elkerülendő például az újdonságrontó saját publikációk megjelenését.

A szellemi tulajdon hatékony menedzsmentje vélhetően számos hazai oktatási intézmény és gazdasági szereplő számára hasznos lenne, ezért  is különösen fontos minden, a területen tapasztalható előrelépés, mely egyébként nem jelent komolyabb megterhelést az intézmény költségvetésére sem.

A szoftver lehetővé teszi, hogy a szellemi termékek útját a feltalálók általi bejelentésétől kezdődően a jogi oltalmon át a hasznosításig végigkövessék, illetve riportolják is azokat. Jelenleg e nyilvántartási feladatokat több rendszer, program, táblázat segítségével végzi el a PTE erre szakosodott Osztálya. A szoftver egyébként kiterjed majd a szerzői mű típusú szellemi alkotások azon körének nyilvántartására is, amelyek a PTE szabályzatai alapján szolgálati műnek minősülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük