Requiem Super Mario-ért

A ma már 30-as, 40-es éveit taposó első generációs „gamer” társadalom egyik kultikus játékával kapcsolatban röppentek fel érdekes és izgalmas hírek az utóbbi időben. Egy tanuló programozó, Erik Roystan Ross ugyanis elkészítette az eredeti Super Mario 64 első pályáját, amolyan technológiai demóként.

A hamvaiból feltámasztott játék egyfelől full HD minőségben futott az új fejlesztésnek hála, másrészt Unitynak elnevezett motor technológiáját felhasználva teljesen online környezetben működött, pusztán a webböngésző segítségével.

Erik eredetileg egy barátjának szánta a programot, azonban a demó olyan jól sikerült, hogy hamarosan mérvadó hírügynökségek számoltak be az újításról. Így cikkezett róla a Time és az informatikában meghatározó IGN és GameSpot egyaránt.
A hiretelen jött népszerűség azonban Eric által nem várt figyelmet is generált: a szoftvert futtató CloudFlare-t megkereste ugyanis Alicia Bell a Nintendo of America Inc. képviseletében és DMCA eljárást ezdeményezett, hivatkozva az Egyesült Államokban bejegyzett (U.S. Copyright Reg. No. PA0000788138) szerzői jogokra.

Furcsa módon a remake futásáról készült videó eltávolítását még nem kérte a Google Inc.-től, így legalább egyfajta XXI. századi halotti lepelként képet kaphatunk arról, hogy miről marad le sajnos a feltámadáskor jelen nem levő utókor.

 

Erik ugyanis valószínűleg nem sejtette, hogy az általa felélesztett karakterre vonatkozó felhasználási cselekmények még hosszú évtizedekig szerzői jogi védelem alatt állnak. A megkeresést követően mindenesetre eleget tett a Nintendo of America Inc., eltávolítást és hozzáférhetetlenné tételt kérő felhívásának, bár hangsúlyozta, hogy a technológiai demó célja oktatási és tudományos célt szolgált.

 

Nem tudni, hogy a háttérben volt-e közvetlen kapcsolatfelvétel azóta az egyébként teljesen jogosan eljáró Nintendo of America Inc. és Erik között, hogy a vélhetően jelentős közönségsiker előtt álló félkész szoftver kapcsán megállapodjanak az esetleges együttműködésről.

A népszerűséget jól jelzi, hogy a játékot elérhetővé tevő, valószínűleg egyébként a neve alapján sem különösebben SEO optimalizált weboldal (mario64-erik.u85.net) pár nap alatt bejutott a top 10.000 leglátogatottabb amerikai weboldal közé.

Mindenesetre Erik a weboldalán most a Nintendo of America Inc. Wii-re kialakított virtuális konzolrendszerét reklámozza, ahol az játék eredeti dizájnjával 1 $, illetve 1.50 $-ért érhető el. Az eredeti grafikával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük