Hírmorzsák #5.3

FilmJUS kontra NKA. Európai Ombudsman kontra TTIP. Fájlcsere és tudomány? Szabadalom a fájlcsere ellen? Je Suis Charlie, vagy inkább szerzői jogsértő? – Hírmorzsák #5.3.

FilmJUS kontra NKA – Nem érdemel semmiféle kommentálást: „A szerzői jogról szóló törvény 2012. január 1-én hatályba lépő módosítása szerint a jogkezelő szervezetek közvetlenül nem folytathatnak kulturális célú támogatást, ezt csak a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságon (NKA) keresztül, az erre szánt összeg átadásával, közvetetten tehetik meg. Az ez ügyben született NKA-FilmJUS szerződésnek megfelelően, az NKA vállalta, hogy saját pályáztatási rendszerén keresztül támogatást nyújt filmszakmai szervezeteknek a FilmJUS Támogatási Politikájának megfelelő célokra, míg a FilmJUS 2012-ben 29,6 millió forintot utalt át az NKA-nak. (Az ez ügyben, az NKA-val kötött szerződés és a FilmJUS Támogatási Politikája, valamint az ügyben keletkezett iratok a FilmJUS honlapján olvashatók.) A pályázatok kiírására és elbírálására létrehozott Kollégium, ezzel szemben – annak 2013. novemberi megszüntetéséig – nem írt ki filmszakmai célú pályázatokat. Ezt követően a FilmJUS kérte, hogy az NKA utalja vissza a neki átadott összeget, amelyet az kategorikusan elutasított. A FilmJUS ekkor peres útra terelte a vitát, amelyben 2014 év végén, első fokon, nem jogerősen ítélet született. Eszerint az NKA köteles a FilmJUS-nak visszafizetni az átadott összeget, annak kamataival együtt, valamint az eljáró Fővárosi Törvényszék a perköltségek megfizetését is elrendelte. Tudomásunk szerint az ítélet ellen az NKA fellebbezéssel élt.”

Európai Ombudsman kontra TTIP – Az Európai Ombudsman a TTIP-tárgyalások vonatkozásában nyilvános konzultációt folytatott le. A megállapítások egybehangzóan arra hívták fel a figyelmet, hogy a tárgyalások nyilvánosságának teljes hiánya nagy hiba. A dokumentációk nyilvánosságra hozatala, a tárgyalások webes közvetítése, egy TTIP Tanácsadó Testület létrehozatala, további nyilvános konzultációk, az érintett érdekképviseleti szervek bevonása  a tárgyalási folyamatba (és sok más) mind olyan javaslat, amely az átláthatóságot, a tárgyalásokba vetett bizalmat, a hatékonyságot növeli.

Fájlcsere és tudomány? – Az Origo újságírója, Pálos Máté, nemrég publikált egy tanulságos történetet, amelyben egy bölcsész PhD-hallgató kálváriáját járta körbe, miként is jut valójában hozzá a kutatásaihoz elengedhetetlen kötetekhez. Az interjú elkészítése során néhány kérdésre én is válaszoltam. De természetesen nem emiatt kötelező olvasmány ez az írás.

Szabadalom a fájlcsere ellen? – A TorrentFreak cikke szerint az Apple egy olyan szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államokban, amelynek segítségével a fájlcserélés realitás marad – ám már nem jogellenesen, hanem engedéllyel történik majd. A szabadalom leírása szerint a modell arra ad lehetőséget, hogy a felhasználók szabadon töltsenek le tartalmakat, sőt akár meg is osszák azokat másokkal, ehhez mindössze egy engedélyt kell beszerezniük – természetesen az Apple programján keresztül. A cég azzal számol – feltéve, hogy a szabadalmat a gyakorlatban is hasznosítani kívánják -, hogy a felhasználók egy része az illegális megoldásoktól erre a módszerre tér majd át. Felteszem az Apple olyan számításokat is végzett már, hogy ez vajon miként érinti majd az iTunes bevételeit, ám ettől függetlenül is érdekes ötletnek tűnik.
Je Suis Charlie, vagy inkább szerzői jogsértő? – A párizsi terrortámadásra nincs szó, de amit találhatunk, annak sincs túl sok köze a szerzői jog világához. Mégse higgyük azt, hogy egy ilyen esemény nem függhet össze szerzői jogilag releváns magatartásokkal. Márpedig az 1709Blog írása nagyon érdekes felvetéssel élt: vajon a Charlie Hebdo képek engedély nélküli másolása szerzői jogsértést eredményez-e?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük