Hírmorzsák #4.22

Lejárt lemez: bajban a The Pirate Bay! E-könyv nem kell félnetek jó lesz. Jogdíj a kínzásért? Kivonul a Google Spanyolországból. Dal+Szerző 12. – Hírmorzsák #4.22.


Lejárt lemez: bajban a The Pirate Bay! – A svéd hatóságok ismét rászálltak a The Pirate Bay-re, így az oldal egy ideje már nem is érhető el. A világ leginkább „üldözött” torrent oldala ezzel ráadásul könnyen lehet, hogy ki is írja magát a fájlcsere aktuális történelméből. Egyik eredeti alapítója szerint nincs is sok értelme, hogy visszatérjen az „élők közé” az oldal. Miközben december elején még olyan hírt is lehetett hallani, hogy Franciaországban is köteleztek internet-hozzáférés szolgáltatókat a TPB blokkolására, ez a megoldás immáron szükségtelen lesz, ha a svéd domainről üzemelő torrentoldalt a leginkább „érintett” svédek iktatják ki.

 
E-könyv nem kell félnetek jó lesz – Az Index egy érdekes cikkben járta körbe, hogy a magyar könyvipar mennyire nincs még (mindig) felkészülve az e-könyvek eljövetelére. Pedig a fogyasztói igények egyértelműen indokolják, az e-könyv olvasók is egyre olcsóbbak (illetve lassan minden kütyün hatékonyan lehet majd e-könyvet olvasni). Az Index által közzétett cikkben foglalt okok és okozatok ráadásul mind helytállónak tekinthetők, egyúttal talán irányt is mutatnának a helyes fejlődési irányt illetően. Változás azonban csak nehezen várható idehaza…
Jogdíj a kínzásért? – A hét legbizarrabb híreként arról olvastam, hogy egy kanadai elektronikus-indusztriális zenekar, a Skinny Puppy, perbe fogta az Egyesült Államokat arra hivatkozással, hogy a Védelmi Minisztérium a guantanamói foglyokat az ő zenéjükkel vetették alá kínzásnak. Persze ez a hír elsőre is nevetségesnek hangzik, ám nyers szerzői jogi szemüvegen keresztül semmi meglepő sincs abban, hogy a jogosult jogdíj megfizetését követeli, ha valaki az engedélye nélkül használta fel a hangfelvételeket. A vicces inkább az lesz, amikor majd az amerikai kormány ügyvédjei azzal érvelnek: nem beszélhetünk nyilvános előadásról (ez az érintett vagyoni jog), mert a guantanamói foglyok nem képeznek nyilvánosságot. (Ez most csak tipp, de ha per lesz, ezt az érvet el tudom képzelni.)


Kivonul a Google Spanyolországból – Spanyolország volt az első ország, amely a keresőmotorok számára általános jelleggel állapított meg díjfizetési kötelezettséget a szerzői jogosultak irányába. (Németországban egy teljesen más konstrukcióban már életre hívtak két éve egy díjigényre szorított kapcsolódó jogosultságot, de az mindehhez képest speciális rendelkezés. Bár nem csekélység.) A Google érdekesen reagált: leállítja spanyol domain cím alatt futó szolgáltatását. Vagyis a jövőben a spanyol internethasználók a Google központi címéről tudnak majd keresgélni a neten.


Dal+Szerző 12. – Megjelent a Dal+Szerző 12. szám (online még nem találom a portáljukon, amint lehet, frissítem a posztot). Az idei negyedik szám ezúttal is sok érdekességet tartalmaz: kis hírek a nagy zenei világból, lemezajánlók, a Cseh Tamás program működésének a bemutatása, „profilok” a Sexepil és a Middlemist Red zenekarokról, interjú a Csík zenekar prímásával, Szabó Attilával, egy másik Presser Gáborral, egy további Boggie-val, Sáry László zeneszerzővel, idősebb és ifjabb Novai  Gáborral, szokásos YouTube és MAHASZ játszási, illetve Facebook lájk listák, a Szerzői Véleményező Bizottság tagjait bemutató sorozat folytatása, és az apró: egy kis applikáció ajánló, fodor Klaudia Franciska szerzői jogi szösszenete a formás női fenekek szerzői jogvédelméről, valamint egy kis Radnóti Miklós.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük