Apáthy-díj 2014 és MSZJF évzáró ankét

2014. december 17-én tartotta a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület a szokásos évzáró ankétját. A rendezvényen három izgalmas előadásnak és az Apáthy-díjak átadásának lehettünk a tanúi.

A rendezvényt Tomori Pál, az MSZJF jelenlegi elnöke nyitotta meg, mellette pedig id. Ficsor Mihály, az MSZJF tiszteletbeli elnöke foglalt helyet (és ha már ott ült, alkalmasint egy-egy vidám megjegyzéssel szórakoztatta a csoportot). A rendezvény első részében (mely időtartamát tekintve inkább úgy hangzik helyesen: „jelentős részében”) három előadást hallgathattunk meg. Lendvai Zsófia ügyvédnő, nem mellesleg a HENT Jogérvényesítési munkacsoportjának elnöke a vagyoni hátrány alkalmazásának lehetőségeiről számolt be az új Btk. hatálya alatt. Külön érdekességként, és az egybegyűltek számára sokkhatásként járt, mikor kiderült, hogy a Legfőbb Ügyész utasítás keretében szólította fel az ügyészeket, hogy hagyják figyelmen kívül a Kúria 7/2014 számú büntető elvi határozatának tartalmát. Ez elég erős hír. Ennek utána fogok járni. Jójárt Eszter az új Ptk. és az Szjt. viszonyát érintő három kérdésről számolt be, melyek a következők voltak: az új Ptk. semlegessége a szellemi alkotások kontra szellemi tulajdon témakörében; a hézagmentes oltalom feladása; illetve a párhuzamos oltalom vagy kisegítő alkalmazás elvének a jelenlegi érvényesülése. Csöndes Mónika pedig a szerződésszegési kártérítési jog és a szerzői jog ütközőterületeit, valamint az előreláthatóságot és az előreláthatósági korlátokat járta körbe. Elsősorban általános magánjogi megközelítést kaptunk, mely információk persze kivetítésre kerültek a szerzői jog világára is.
Gyémánt András díjazott
mellett Mezei Péter konzulens
(Fotó: Tary Katalin)
Az ankét második részében pedig megismerhettük az idei Apáthy-díj díjazottjait is. A sors úgy hozta, hogy két ELTÉ-s hölgy (harmadik helyezett: Takács Nóra Emese; első helyezett: Tímár Adrienn) társaságában Gyémánt András, szegedi volt hallgatóm szerezte meg a második helyezést. Őszinte gratulációm a győztesnek, a helyezetteknek és valamennyi indulónak, köztük egy másik hallgatómnak, InfoCopy Diákkörünk eddigi titkárának, Frányó Zitának is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük