Hírmorzsák #4.20

A TPP és a zárt ajtók. Itt a legális torrent, hol a legális torrent. Hamisítás Magyarországon 2014. Zene – földön, vízen, levegőben! Spanyol szerzői jogi reformtervezet. – Hírmorzsák #4.20.

A TPP hatóköre
Forrás: Australian Government
A TPP és a zárt ajtók – A témakör, fokozódó jelentősége miatt, nálunk is egyre gyakrabban felszínre jön (és fog még jönni). Ugyanakkor a napokban akadtam rá egy alapos, az új megállapodás titokban tartásával kapcsolatos elemzésre David Levine tollából. A brit The Guardian pedig arról cikkezett, hogy az ausztrál kereskedelmi miniszter nyilatkozata szerint a tárgyaló partnerek még az év vége előtt a lehető legtöbb részletről szeretnének végleges döntést hozni, hogy a TPP szövegét a lehető leghamarabb lezárhassák.

Itt a legális torrent, hol a legális torrent? – Október végén cikkeztek róla az Indexen és az Origon, én csak most tudtam elolvasni ezt a hírt. Nevezetesen azt, hogy a „Fekete leves” című magyar film alkotói, Novák Erik író-rendező és Kresmery Dániel producer, maguk töltötték fel alkotásukat az nCore-ra, ahonnan az így elvileg engedéllyel vált megoszthatóvá. A kezdeményezés érdekes, az Index is igyekszik feltárni a lépés mögött meghúzódó logikát. Pusztán egy apró megjegyzés: nem láttam a filmet, de feltételezem, hogy tartalmaz „filmzenét”. Amennyiben igen, akkor remélhetőleg a feltöltő szerzők alaposan végig gondolták ennek a szerzői jogi relevanciáját.

Hamisítás Magyarországon 2014 – A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az elmúlt napokban közzétette szokásosnak mondható éves jelentését a hamisítás magyarországi állapotáról. Egyelőre nem volt lehetőségem személyesen áttanulmányozni a dokumentumot, azonban a tartalomjegyzék szerint olvashatunk a hamis termékek vásárlásával kapcsolatos fogyasztói attitűdökről, az érintett fogyasztók társadalmi összetételéről, a tervezett és valós fogyasztási szokások összefüggéseiről, a hamis termékek vásárlásának társadalmi mechanizmusairól, a hamis termékek vásárlásának motivációiról és helyszínről, valamint a hamisítással kapcsolatos attitűdökről. Így látatlanban is azt lehet ugyanakkor mondani, hogy a korábbi évek jelentéseihez képest jóval relevánsabb kérdésekre fókuszál a jelentés, mint korábban.

Zene – földön, vízen, levegőben! – Két hír is gyorsan egy kalap alá: időben elsőként hallottam arról, hogy az évek óta folyamatosan erősödő amerikai diszkont légitársaság, a Southwest megállapodásra jutott az Apple-lel, hogy mostantól ingyenesen elérhetővé teszik a légi utazás során az ügyfeleik részére a Beats Music szolgáltatását. (Ugyanez a cikk írt arról, hogy hírek szerint az Apple ugyanakkor hosszú távon nem kívánja fenntartani a Beats Music márkanevet, és valószínűleg az iTunes-ba kívánja integrálni az egyébként három milliárd dollárért felvásárolt streaming szolgáltatást.) A másik hír szerint szerdán nyilvánosságra hozta a YouTube az új fizetős szolgáltatásával kapcsolatos legfontosabb adatokat. Eszerint a Music Key 8 dollárért vehető igénybe, nagy felbontású videofelvételek megtekintését teszi lehetővé, reklámmentesen. A YouTube.hu oldalról egyelőre (november 14-én) semmi ilyen szolgáltatás nem tűnik elérhetőnek.

Spanyol szerzői jogi reformtervezet – A Kluwer Copyright Blogon megszokhattuk, hogy számtalan érdekességről olvashatunk. Ezúttal Pabló Hernandez foglalta össze egy posztban, hogy melyek a legfontosabb elemei a nemrég bejelentett spanyol szerzői jogi reformtervezetnek. Ezek szerint – talán végre – rendeződne a magáncélú többszörözés kérdésköre (amely a Padawan döntés óta oly kesze-kusza Spanyolországban), a szerzői jogi „kalózkodással” szembeni jogérvényesítés lehetőségeit szélesítenék, a közös jogkezelés kereteit is módosítanák (természetesen, hisz irányelv is született e téren az Unióban), ugyancsak implementálnák a védelmi idő irányelv módosítását és az árva mű irányelvet (mindkettővel el vannak maradva). Végül a „Google adó” bevezetéséről is olvashatunk a bejegyzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük