Hírmorzsák #4.10

Adatmegőrzés Dániában. Képviselőházi meghallgatás a jogkimerülésről. Online térből a színpadokra. A fizetős YouTube már a spájzban van. Spotify minden mennyiségben. – Hírmorzsák #4.10.


Adatmegőrzés Dániában – Nem is oly rég beszámoltam arról az uniós bírósági döntésről, amely érvénytelennek nyilvánította az adatmegőrzési irányelvet. Izgalmas kérdésként merült fel, hogy mi lesz a jövőben a tagállami jogokkal, melyek ezt az irányelvet átültették. Érdekes példaként szolgál a dán reakció, amelynek keretében a dán kormány rögzítette: a nemzeti törvényt egyrészt az irányelv elfogadását megelőzően alkották meg, s így több ponton eltérést mutat az Alapjogi Chartába ütköző irányelvtől, másrészt az ítélet alapos szövegelemzése alapján a kormányzat szerint az EUB által kifogásolt rendelkezések vonatkozásában a dán nemzeti jog „alapjogi charta konform”, vagyis nem ütközik más alapjogokkal.
Képviselőházi meghallgatás a jogkimerülésről – Az Egyesült Államok Kongresszusának alsó háza, a Képviselőház június elején meghallgatást tartott az egyre felkapottabbá váló jogkimerülés tételének a jövőjét illetően. Az érdeklődés érthető, az Egyesült Államokban a ReDigi, Európában a UsedSoft döntés óta megerősödött annak a találgatása, szükséges-e a jogkimerülés tételét kiterjeszteni a digitális világra. A meghallgatás nem épp ebbe az irányba mutat, de ez nem jelent egyelőre semmit. Legfeljebb annyit, hogy ennek ellenére sem elvesztegetett idő megnézni a két órás eseményről készült videót.

Online térből a színpadokra – Egy kiváló kezdeményezésről számolt be a New York Times június 7-én. A DigiFest NYC keretében olyan zenekarok léptek fel 12.500 ember előtt, akik nem számítanak klasszikus értelemben vett médiasztároknak, azonban a YouTube-on hatalmasra duzzadt rajongótáborral rendelkeznek. Ahogy a szervezők mondták: „It’s all about bringing the Internet to life”. A jövőben ennél is több lehetőség rejlik kilépni az online térből a fizikai valóságba. Ami sikerült az Arctic Monkeys-nak, az miért ne sikerülhetne másoknak is?

A fizetős YouTube már a spájzban van – Ami már hosszú ideje tervben volt, a jelek szerint nagyon rövid időn belül valósággá válhat. Érkezhet a fizetős YouTube, aminek a lényege értelemszerűen az egyre irritálóbbá váló reklámok kiváltása direkt befizetések révén. Idehaza a Portfólio írását érdemes ez ügyben olvasgatni.

Spotify minden mennyiségben – Az elmúlt napokban két érdekes hírrel is találkoztam a Spotify háza tájáról. A HVG weboldalán (Gyémánt Andris segítségével) eljutottam ahhoz a hírhez, amely egy rendkívül kreatív ötletről számolt be. A djay 2 alkalmazás fejlesztői, amely iPadre és iPhone-ra is letölthető, olyan együttműködést kötött a világ egyik vezető zenei streaming szolgáltatójával, a Spotify-jal, amelynek eredményeként az ingyenes és a fizetős szolgáltatás igénybe vevői is jogszerűen betáplálhatják a Spotify teljes repertoárját az alkalmazásba, és szabadon mixelhetik azokat. (No, azért a jogi részletek ennél jobban érdekelnének még engem, de izgalmas nagyon.) Másrészt az Indexen lehetett arról olvasni, hogy a brit piacon több éve jelen lévő Spotify „tényezővé vált„, ami részben annak köszönhető, hogy a jövőben a slágerlistás helyezéseket az online meghallgatások alapján is kalkulálni fogják. No, azért ez nem a Spotify egyedüli uralmát jelenti, a lista összeállításakor ugyancsak figyelembe fogják venni a Deezer, a Napster, az O2 Tracks, az Xbox Music, a Sony Music Unlimited és a rara adatait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük